Reagerer på visum-nekt

- I beste fall underlig. Slik reagerer Bjørn Tore Godal på Utlendingsdirektoratets beslutning om å nekte en kinesisk kvinne visum med begrunnelsen at hun er «ung og skilt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den tidligere utenriksministeren kjenner saken bare slik Dagbladet omtalte den i går og tar forbehold om at saksframstillingen er riktig. Saken handler om Ma Fengjun (29), restauranteier fra Beijing. Hun var invitert til en måneds besøk i Norge av en norsk statsborger, Per A. Atleen. Han stilte også de nødvendige garantier for opphold og retur for kvinnen og hennes mindreårige datter, som også skulle være med. Visumsøknadene ble avslått av UDI etter lang behandlingstid. Atleen fant atferden til direktoratet både skremmende og nedverdigende.

Politikk

I tillegg til avslaget og det tvilsomme grunnlaget for dette, har saken en politisk side. - Å nekte innvilget turistvisum på et slikt grunnlag, bryter også med de internasjonale forpliktelser vårt land har påtatt seg. Det er riktig, som en kinesisk diplomat sa i Dagbladet i går, at internasjonale avtaler bygger på gjensidighet, sier Godal og ser den norske visumpraksisen i strid med de inngåtte avtaler. - Avslaget er langt fra fattet i ånden norsk utenrikspolitikk har etterstrebet både under tidligere og nåværende regjeringer. Målsetningen har vært åpnere grenser og stor vekt på menneskerettigheter, ikke minst i forholdet til Kina. UDIs praksis i visumsaker som denne viser at byråkratiet er upåvirket av slike viktige politiske signaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer