Kongsberg-rettssaken

Reagerer: - Siktet hodet hennes

Bistandsadvokat Haakon Borgen mener Espen Andersen Bråthen skulle vært tiltalt for minst fire drapsforsøk til.

I RETTEN: Advokat Haakon Fredrik Borgen i rettslokalet i Hokksund under rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB
I RETTEN: Advokat Haakon Fredrik Borgen i rettslokalet i Hokksund under rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

HOKKSUND (Dagbladet): I tre dager har Buskerud tingrett fått høre dramatiske detaljer om kvelden 13. oktober i fjor, da Espen Andersen Bråthen (38), bevæpnet med fire kniver og pil og bue, gikk til angrep på en rekke uskyldige mennesker i Kongsberg.

38-åringen er blant annet tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. Da rettssaken startet onsdag, erkjente Bråthen straffskyld. Han startet også på sin forklaring, før han nektet å forklare seg ytterligere.

Haakon Borgen er bistandsadvokat for ni av de totalt 31 fornærmede. Han mener at minst fire av de som var i Coop Extra-butikken, der tiltalen går på grove trusler og krenkende atferd, heller skulle vært en del av tiltalepunktet om drapsforsøk.

- Det går på hva vi mener vi ser ut fra bevisene og det tiltalte forklarte i forklaringen han begynte på onsdag. Han bekrefter at han så en dame passende min klients beskrivelse og at han siktet mot hodet hennes, sier han til Dagbladet.

Sa han siktet på kvinne

Onsdag ble Bråthen konfrontert med deler av hendelsesforløpet på Coop Extra.

- Ser du noen når du skyter mot postlageret, spurte aktor Andreas Christiansen.

- Jeg ser hodet til ei jente.

Han beskriver så en kvinne som er ansatt på butikken.

- Siktet du på henne?

- Ja, sier Bråthen.

Gjentatte ganger under sin forklaring sa Bråthen at han strammet bua for fullt før han avfyrte pil, og at han gjorde dette for å «drepe flest mulig».

GJENFØDELSE: Espen Andersen Bråthen (38) startet onsdag sin frie forklaring i forbindelse med rettssaken etter Kongsberg-drapene som skjedde 13. oktober i fjor. Forsvarer, advokat Fredrik Neumann forklarer at Bråthen hadde bisarre visjoner om at han måtte drepe for å bli gjenfødt. Video: Vegard Krüger. Vis mer

- Preget av saken

- De opplever at de var truet på livet, understreker Borgen.

- De er preget av saken. Det er ikke tvil om det. De fleste er preget etter de har gitt forklaring også. Det er en spesiell situasjon å møte her og gi en forklaring i en sak med dette som tema.

To av de fornærmede bistandsadvokaten viser til, vitnet fredag. Begge var preget av det de hadde opplevd.

I et av tilfellene er Bråthen tiltalt for å «ved skremmende opptreden å ha krenket en annens fred». Han avfyrte en pil som traff en LCD-skjerm inne i butikken. Pilen traff der kort tid etter at kvinnen hadde vært foran den aktuelle skjermen, ifølge tiltalen.

Det andre tilfellet er den ansatte han viste til, som Bråthen skal ha siktet på da han så hodet hennes. I tiltalen står det at «han skøyt flere piler med kort tids mellomrom i området hvor hun oppholdt seg». Kvinnen fortalte i retten at Bråthen siktet pila mot henne, og avfyrte.

- Han skjøt mot meg, sier hun.

I de to andre tilfellene, er tiltalen på grove trusler.

Kjent i prosesskrivet

Borgen forteller at han har hatt dialog med påtalemyndigheten om dette.

- Det var kjent gjennom prosesskrivet tidligere i saken, og så har vi tatt ut tiltalebeslutning på det vi mener er riktig. Så får vi se når vi er ferdig med bevisførselen hva som da er riktig å prosedere på, sier statsadvokat Andreas Christiansen.

- Han mener at tiltaltes forklaring underbygger det han mener. Er du enig i det?

- Jeg vil ikke kommentere det nå. Det vil jeg komme tilbake til i en prosedyre, sier han.

Forsvarer Fredrik Neumann ønsker ikke å kommentere saken. Både forsvarer og påtalemyndigheten mener Bråthen var utilregnelig da han utførte handlingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer