Reagerer sterkt: - Fullstendig gal retning

Raymond Johansen med klar beskjed etter den alvorlige rapporten om unge i Oslo.

REAGERER: Raymond Johansen (Ap) kommenterer de oppsiktsvekkende kokain-tallene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Raymond Johansen (Ap) kommenterer de oppsiktsvekkende kokain-tallene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag kom OsloMet ut med den ferske undersøkelsen Ung i Oslo, som ble besvart av 69 prosent av alle elever på videregående skoler i hovedstaden.

I undersøkelsen svarer elevene på forhold, kjennskap og bruk av alkohol, og narkotiske stoffer - blant annet kokain.

Ett av funnene i undersøkelsen er blant annet at 35 prosent av gutter som oppgir å ha vært beruset på alkohol mer enn ti ganger siste år, også har prøvd kokain.

Den viser at tre ganger så mange unge i Oslo sier at de har brukt kokain sammenliknet med for fem år siden.

Raymond Johansen: - Fullstendig gal retning!

- Dette er rusbruk som peker i fullstendig gal retning! Jeg synes det er bekymringsfullt at flere ungdommer prøver, og bruker både farlige og avhengighetsskapende stoffer, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen til Dagbladet.

Han reagerer kraftig på de nye tallene fra Ung i Oslo, og forstår godt at foreldre blir bekymret når de ser tallene knyttet til rusbruk.

- Samtidig viser den samme undersøkelsen at ungdom flest er fornøyde med livet de lever. Nærmere 90 prosent svarte at de har en fortrolig venn de kan fortelle alt til, og omtrent 70 prosent at de tror de vil få et godt og lykkelig liv, poengterer Johansen.

- Det er tall jeg blir glad av å lese, og det tror jeg beroliger mange foreldre, fortsetter han.

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen, her avbildet under en pressekonferanse om revidert Oslo-budsjett for 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen, her avbildet under en pressekonferanse om revidert Oslo-budsjett for 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Må prate med barna våre

Han bemerker at ungdom i Oslo har svart at de har et veldig godt forhold til foreldrene sine. Det synes byrådslederen vi må benytte.

- Vi må ta en prat med barna våre om hva som skjer på skolen og fritiden. Vi som foreldre har et viktig ansvar for å guide og rådføre ungdommen i det vi alle vet kan være en vanskelig, spennende og forvirrende tid, understreker Johansen.

Han mener også at mange piler peker i riktig retning, basert på undersøkelsen.

- Vi har flott ungdom i Oslo. Vi utvider og trapper opp tjenester som forebygger og hjelper de som sliter med rus. Et Ap-ledet byråd vil fortsette å styrke laget rundt ungdommen og sørge for at unge kommer seg i utdanning og arbeid, sier Johansen.

Colombianske myndigheter har beslaglagt tre tonn med kokain fra en ubåt i Stillehavet. Vis mer

Dette sier politiet

- Ungdata-undersøkelsene gir svært verdifull informasjon. Oslo politidistrikt ønsker å gi honnør til denne viktige og solide studien som har eksistert lenge. Det er viktig for Oslo politidistrikt å forebygge og avdekke at unge bruker narkotika, sier politiinspektør Rune Solberg Swahn til Dagbladet-

Han sier at tilstedeværelse for å sikre rusfrie lokalmiljøer der ungdom ferdes og går på skole er en prioritert oppgave for politiet.

- Undersøkelsen viser en økning i selvrapportert bruk av flere typer narkotika. Den store økningen i kokainbruk er veldig bekymringsfull, understreker Swahn.

- Kokain er et svært avhengighetsskapende narkotika og risikoen for helseskader og ulykker er stor. Vi ser også at narkotikabruk er en risikofaktor når det gjelder kriminalitet, eksempelvis voldskriminalitet, fortsetter han.

SVARER: Rune Solberg Swahn, politiinspektør i Oslo politidistrikt.Foto: Terje Pedersen / NTB
SVARER: Rune Solberg Swahn, politiinspektør i Oslo politidistrikt.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Råd til foreldre og elever

- Har dere noen råd til Oslo-foreldre, og elever på VGS i hovedstaden?

- Det enkle rådet til ungdom er å ikke prøve første gang. Ingen debut, ingen problemmisbruk. Vår oppfordring er å gi barna omsorg og gode verdier slik at de selv kan ta kloke valg, sier Swanh.

Han råder foreldre og medelever til å gå foran som et godt eksempel, og skape et hjem der det er trygt å spørre om råd.

20230426 Sondre Nodland til byline.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Tips oss om denne saken

Har du tips eller opplysninger om denne saken, eller om temaet? Send meg gjerne et tips. Jeg heter Sondre og ønsker å undersøke dette nærmere framover.

- Forskning har også vist at et godt forebyggende tiltak er å utsette debutalder for de lovlige rusmidlene og forhindre ekstrem bruk, poengterer politiinspektøren.

Swahn sier samtidig at dette er et stort og sammensatt spørsmål, og henviser også til KORUS, ruskonsulentene i kommunene og helsearbeidere, som vil kunne gi gode råd.

PÅ BEDRINGENS VEI: 35 år gamle Kelly Kozyra fra Illinois i USA måtte gjennom flere operasjoner for å gjenopprette nesa si som gikk i oppløsning etter perioder med høyt inntak av kokain. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Om undersøkelsen: - Noe gledelig

Swahn ønsker å trekke fram at politiet har lagt merke til noen positive endringer hos unge i Oslo, som man kan se fra svarene i undersøkelsen.

- Dataene viser noen gledelige funn. Det er veldig gledelig at ungdom oppgir å være mer fornøyd med livene sine, har mindre psykiske plager og er mer fornøyd med fritidstilbudene der de bor enn hva de var i 2021, sier han.

Undersøkelsen er utført av Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer