Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reagerer sterkt på Ap's iskantfinte

Arbeiderpartiet ønsket å åpne for å si nei til oljeaktivitet helt ned til 0,5 prosent isdekke. Totalt uaktuelt, sier Frp, som allerede har parkert Ap-forslaget.

ISKANTEN: Det er enighet om å definere iskanten som sonen der det i snitt er is 15 prosent av dagene i april. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
ISKANTEN: Det er enighet om å definere iskanten som sonen der det i snitt er is 15 prosent av dagene i april. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet ble i formiddag enige om en iskantgrense på 15 prosent og skal nå gå videre med å meisle ut detaljene i hvordan framtidas oljenæring i nord vil se ut.

Arbeiderpartiet er også enig i at iskanten bør gå der det er 15 prosent sannsynlighet for at det er is i april.

«Det etableres en nordlig grense for petroleumsvirksomhet fra og med 15 prosent isfrekvens og nordover, slik også Regjeringen har foreslått», skriver Arbeiderpartiet om vedtaket.

Men allerede i neste punkt kommer et punkt som endrer alt. Der går nemlig Arbeiderpartiet inn for at områder så langt sør at de har en isfrekvens på 0,5 prosent må tas særlig hensyn til og at føre-var-prinsippet skal legges til grunn.

Frp avlyser Ap-forslag

Arbeiderpartiets forsøk på å åpne for skjønn ned til 0,5 prosent isfrekvens går lenger enn regjeringens forslag og Frp kan allerede legge den ballen død.

- Et slikt forslag vil sette unødige hindringer i veien for en ansvarlig oljeaktivitet. Det finnes det overhodet ikke grunnlag for, sier olje- og energipolitisk talsperson Jon Georg Dale i Fremskrittspartiet.

Dale reagerer på Arbeiderpartiets forsøk på å få inn en langt strengere iskantsone nærmest via bakveien.

- Som vanlig spiller Arbeiderpartiet seg helt ut på sidelinjen med uklar og vinglete kommunikasjon, før de til slutt klarer det mesterstykket å komme fram til en enighet med seg selv som svekker vilkårene til oljeindustrien, tordner Dale.

Høyre gratulerer Ap

Venstres Ketil Kjenseth sier til NTB at partiet vil avvente inntil Arbeiderpartiet får forklart forslaget sitt, som han fortsatt ikke har klarhet i hva betyr.

Høyres Stefan Heggelund er imidlertid raus og gratulerer Arbeiderpartiet med vedtaket.

- Vi har i fire-fem uker forsøkt å forstå hva Arbeiderpartiet mener. Vi har lyst til å gratulere dem med endelig å ha kommet fram til en konklusjon, sier Heggelund til NTB.

Når Fremskrittspartiet har parkert Arbeiderpartiets 0,5 prosent-grense, vil regjeringspartiene og Frp samlet gå i samtaler med Senterpartiet og Ap om detaljene i avtalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!