Reagerte med sjokk og raseri

Jens Stoltenberg reagerer med sjokk og sinne på knivangrepet mot sin nære venn Anna Lindh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Anna Lindh er den personen utenfor Norge jeg kjenner best. Vi har vært nære venner i mange år. Vi er like gamle, vi fikk barn på samme tid, vi har reist rundt i verden sammen og vi har feriert sammen, sier Stoltenberg.

I går fikk Stoltenberg meldingen om Lindh.

Tenkte på Palme

- Jeg reagerte med sjokk og raseri da jeg fikk meldingen om overfallet i går, sier han.

En sommerkveld i 1985 satt de to unge sosialdemokratene Jens Stoltenberg og Anna Lindh og spiste middag med sitt store forbildet Olof Palme i Södertälje. Et halvt år seinere ble Palme skutt.

Stoltenberg, i likhet med mange andre, tenkte nettopp på drapet på Sveriges statsminister da han fikk meldingen om at Sveriges utenriksminister var brutalt knivstukket i går ettermiddag. Stoltenberg og Lindh var sammen i begravelsen til Olof Palme som ble brutalt skutt og drept i Stockholm 28. mars 1986.

Det var nettopp Anna Lindh som brakte Stoltenberg og Palme sammen for første gang. Dette fortalte Lindh i et portrettintervju med Dagbladet i 2001.

Møttes i 1985

Anna Lindh var også selvskreven gjest i Stoltenbergs 40-årsfeiring i 1999.

Lindh var leder i den sosialdemokratiske ungdomsorganisasjonen i Sverige og Jens Stoltenberg var leder av AUF. De møttes på en konferanse i Sverige i 1985.

«Første gang vi møttes var på en stor miljøkonferanse i 1985,» sier Lindh.

«Jeg skulle spise middag med Olof Palme om kvelden, og spurte om Jens ville være med. Olof ble så lykkelig, for han syntes Jens var så lik faren sin. Han satt og tittet faderlig på Jens hele middagen. Jeg følte meg helt utenfor,» fortalte Lindh i intervjuet med Dagbladet i 2001.

Jens Stoltenberg husker godt møtet med Anna Lindh og Olof Palme.

- Vi ble sittende til langt på natt å snakke om sosialdemokratiets framtid i Norden. Det var dette som ble mitt møte med Olof Palme. Ikke så mange måneder seinere ble han skutt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Ikke redd

- Som topp-politiker og en kjent person, føler du selv frykt for at noe kan ramme deg?

- Jeg har opplevd ubehagelige episoder, alt fra fulle mennesker på valgkamparrangementer til trusler gjennom telefon og brev. Men jeg har aldri vært direkte redd. Jeg lever i den tro at norske politikere er trygge. Det er mulig at det er naivt av meg, men det ville være umulig å forholde seg til noe annet. Da måtte vi i så fall slutte å ferdes blant folk og det er dette som har vært et adelsmerke for norsk politikk. Andre steder må politikerne ferdes bak skuddsikre glass og piggtrådgjerder, sier Stoltenberg.

Snakket med Persson

Kort tid etter at overfallet mot Anna Lindh ble kjent, snakket Stoltenberg med Sveriges statsminister Göran Persson. Da fikk han vite om de alvorlige skadene hun var påført og at hun lå på operasjonsbordet.

Jens Stoltenberg vurderte å droppe den politiske debatten i «Holmgang» på TV2 i går kveld, men valgte til slutt å fortsette valgkampen som planlagt. Man kunne tydelig se at han var preget av det som hadde skjedd med hans nære venninne.

Seint i går kveld og i natt ble Stoltenberg løpende oppdatert om Anna Lindhs tilstand av sine svenske sosialdemokratiske venner.