Reagerte på Ludvigsens mange uanmeldte besøk

En ansatt ved en institusjon forteller at Ludvigsen tok med den fornærmede asylsøkeren på turer. - Vi stusset, sier hun.

TILTALT: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang med tre mindreårige asylsøkere. Foto: NTB Scanpix
TILTALT: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang med tre mindreårige asylsøkere. Foto: NTB ScanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): I dag har flere vitner inntatt vitneboksen i rettssal 8 i Nord-Troms tingrett, i saken der tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre mindreårige asylsøkere.

Ludvigsen nekter straffskyld.

En av dem som vitnet er Pål Christian Bergstrøm, regiondirektør i Bufetat Region Nord. Han tok kontakt med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet en gang i 2012-2013 for å få avklart Ludvigsens rolle, etter at han skal ha kommet på uanmeldte besøk på flere institusjoner.

Han forteller at dette ble tatt opp muntlig på et direktørmøte etter at to forskjellige institusjoner hadde tatt kontakt.

- Jeg fikk henvendelser fra institusjonene, som begge omhandlet Ludvigsen. Dette var to separate møter med samme tematikk. Tilbakemeldingen var at fylkesmannen av og til møtte opp på institusjonene alene på ettermiddagstid for å møte ungdommer, sier direktøren i retten.

- Ingen stor sak

Direktøren forklarer at fylkesmannen etter tilsynsforskriften skal gjennomføre minst to besøk på hver institusjon, der minst ett er uanmeldt. Grunnen til at institusjonene reagerte var fordi det fra de andre kommunene alltid kom to personer for å gjøre tilsyn, mens Ludvigsen ofte kom alene.

- Mine medarbeidere forsto ikke om tilsynet var formelt, og om det ble skrevet rapport fra besøket. Fylkesmannen har ansvar for å sikre at barns rettigheter ivaretas på institusjoner, og kan også stenge en institusjon om han mener driften er uforsvarlig. Jeg ville sikre rammene for formelle besøk og hvordan vi skulle forholde oss til ulik praksis hos fylkesmennene, sier direktøren i vitneboksen.

Han understreker også at barnevernsinstitusjoner skal være åpne og at Bufetat ikke kan nekte fylkesmannen, eller for eksempel en prest eller psykolog, å besøke en institusjon og møte ungdommer. De har rett til å være alene med fylkesmannen, sier direktøren.

- Den gang var ikke dette betraktet som noen stor sak. Det var ment for å kartlegge. Det var ingen bekymringer på vegne av barna. Hadde det vært det, hadde det handlet om bekymringer om utilbørlig opptreden, så ville jeg laget en skriftlig varsling og håndtert det annerledes, sier han.

LUDVIGSEN-SAKEN: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen mener Svein Ludvigsen har endret forklaring. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Stusset på besøk

I vitneboksen i dag var også en kvinne som jobbet som miljøterapeut på institusjonen der en av de fornærmede bodde i en periode.

Hun forteller i retten at Svein Ludvigsen ofte kom på besøk for å hente asylsøkeren, og at de reiste på flere turer sammen, også med overnattinger.

Mannen det vises til her er den fornærmede i 20-åra, som hevder han ble utsatt for overgrep fra den tidligere fylkesmannen over en seksårsperiode. Ludvigsen nekter for dette, men innrømmer at de har hatt seksuell omgang ved tre anledninger etter at han gikk av som fylkesmann 18. juli 2014.

- Vi visste hvem Ludvigsen var og syntes det var flott at fylkesmannen faktisk brydde seg. Det er ikke så vanlig at mange bryr seg om de som bor på mottak, sier kvinnen.

Hun beskriver den fornærmede som ressurssvak og sårbar. Hun forteller også at han alltid, etter å ha vært på tur med Ludvigsen, kom tilbake nydusjet og med nye klær. Ifølge hun så hun imidlertid ikke noen stor endring i guttens humør.

- Vi stusset litt etter hvert. For han (Ludvigsen) kom aldri opp for å se hvordan han egentlig hadde det. Det var aldri noen kontakt med personalet. Han så aldri hvordan noen av de andre hadde det, sier hun.

- Reagerte

En ansatt på en institusjon der den fornærmede mannen med psykisk utviklingshemming bodde, forteller at han reagerte på at Ludvigsen dukket opp uanmeldt.

Han forteller at den tidligere fylkesmannen en kveld dukket opp og spurte om å få prate med en norsk ungdom som bodde der, men at han sendte Ludvigsen hjem igjen fordi det var kveldsstell.

Vitnet forteller at Ludvigsen også kom innom for å snakke med den psykisk utviklingshemmede fornærmede.

- Jeg syntes det var merkelig og reagerte. Det ble situasjoner mellom oss og ungdommene om å nekte dem å snakke med han de så på som løsningen. Jeg var nyutdanna og ble ikke møtt på min bekymring. Jeg syntes ikke det var greit.

Han sier imidlertid at han mener det er viktig at ungdommene får snakke om sin sak med fylkeskommunen, men at han reagerte på at Ludvigsen selv dukket opp. Den ansatte sier at han ønsket å melde fra, men at han fikk beskjed om at han ikke skulle sette spørsmålstegn ved fylkesmannen.

Involvert i enkeltsaker

Svein Ludvigsen har blitt omtalt som en svært engasjert fylkesmann. Dette kom også fram da lederen på Integrering- og mangfoldsdirektoratet i Nord-Norge, Dulo Dizdarevic, inntok vitneboksen.

Han forteller at han har hatt et samarbeid med Ludvigsen da han var fylkesmann om blant annet tilsyn og statsborgerseremoni.

Dizdarevic sier at det to saker han kan huske som Ludvigsen har involvert seg personlig i, én fra 2011 og én fra 2017, men at det i begge tilfellene ble gjort vedtak ut fra kartlegging fra mottakene.

Den fornærmede i 20-åra, som hevder seksuell omgang over seks år, har hevdet at Ludvigsen hjalp ham med å få bosettingskommune i Tromsø. Dette til tross for at han egentlig ønsket seg til Oslo.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo viser til en e-post der Ludvigsen skriver: «Takk for at du hjalp min gode venn N.N. Du skal ha ei stor stjerne for det!».

- Jeg husker at han tok kontakt og talte godt om vedkommende, og at det var ønsket bosetting et sted der han kunne fortsette kontakten med Ludvigsen, men vedtaket ble gjort etter kartlegging fra mottaket, sier Dizdarevic.

Utfordring

Ludvigsens forsvarer Kai Vaag sa allerede på rettens første dag at han opplevde en utfordring med bevisførselen som er knyttet til Ludvigsens engasjement.

- Alle kan være enige i at han har hatt et stort sosialt engasjement, men gjennom at aktor vil føre enkelte vitner og bevis, opplever jeg at han vil trekke i tvil dette sosiale engasjementet, sa Vaag.

Han ba retten om å ikke trekke inn bevis som ligger i gråsonen, og nevnte blant annet rykter og sladder.