Kronisk elveblest og angioødem:

Reagerte plutselig på «alt»

De fysiske reaksjonene ble så ille at Silje Søndrål Reinertsen (22) måtte slutte i jobben. - Jeg skjønte ikke sammenhengen, sier hun til Dagbladet.

UGJENKJENNELIG: Silje Søndrål Reinertsen skjønte ikke hvorfor kroppen hennes reagerte som den gjorde. Foto: Privat
UGJENKJENNELIG: Silje Søndrål Reinertsen skjønte ikke hvorfor kroppen hennes reagerte som den gjorde. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før coronapandemien brøt ut i 2020, var Silje Søndrål Reinertsen (22) fra Stavanger overlykkelig over å ha funnet et yrke hun trivdes godt i.

22-åringen hadde tatt kurs i å legge vippeextentions - falske øyenvipper - og drev en liten praksis på hjemmebane.

Men etter å ha gjort dette en stund, merket hun at noe ikke var som det skulle.

- Jeg begynte å slite med pusten - jeg fikk astmaliknende symptomer, og følte meg konstant forkjøla. Nesa rant og halsen var sår, forteller Silje til Dagbladet.

Våknet hoven

Noen ganger kunne hun få blemmer i ansiktet etter å ha behandlet kunder.

- Enkelte dager våknet jeg også med kjempehovent ansikt, men jeg forsto ikke hva det kom av. Jeg skjønte ikke sammenhengen, sier hun.

SKJØNTE IKKE: Silje forsto ikke hvorfor ansiktet hennes plutselig kunne se slik ut. Foto: Privat
SKJØNTE IKKE: Silje forsto ikke hvorfor ansiktet hennes plutselig kunne se slik ut. Foto: Privat Vis mer

22-åringen har også delt sitt «nye» utseende med følgerne sine på TikTok.

Helt ut av det blå reagerte hun også kraftig etter å ha drukket appelsinjuice til frokost - dette til tross for at hun hadde gjort det i mange år.

Deretter trigget alt av produkter som inneholdt sitrusfrukter en kroppslig reaksjon hos 22-åringen. Fjeset hovnet til slutt opp av alt fra ansiktskremer til alkoholholdig drikke, og hun tålte heller ikke reseptfrie smertestillende.

Silje forklarer at hun ikke alltid merket at ansiktet svulmet opp, da hun kunne få en reaksjon når og hvor som helst.

- Jeg har flere ganger opplevd at venner ser forskrekket på meg og spør: «Går det bra med deg?!», sier hun.

Reagerte på antibiotika

Siden hun til stadighet reagerte på så mye forskjellig, forklarer Silje at det var vanskelig å knytte det til noe spesifikt.

- Jeg har alltid vært sensitiv av meg. Jeg har for eksempel aldri kunnet bruke produkter med mye parfyme, men jeg hadde aldri reagert kraftig før, sier Silje.

FRISK: Slik ser en frisk Silje ut. Foto: Privat
FRISK: Slik ser en frisk Silje ut. Foto: Privat Vis mer

Det var ikke før hun ble innlagt på sykehus på grunn av en nyrebekkenbetennelse i 2021 at hun skulle komme nærmere et svar på hva som trigget de voldsomme reaksjonene.

- Jeg reagerte nemlig også på antibiotikakuren jeg fikk. Det kjentes som om hele kroppen min brant. Det klødde og klødde, forklarer hun.

Kronisk tilstand

Ifølge Silje var de forsiktige med å spekulere i årsak der og da, men henviste henne videre til spesialist.

Et halvt år seinere startet utredningen ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO) i Helse Vest.

HOVEN: Å våkne slik var ingen uvanlig opplevelse for Silje. Foto: Privat
HOVEN: Å våkne slik var ingen uvanlig opplevelse for Silje. Foto: Privat Vis mer

Etter en møysommelig prosess for å finne årsaken til det hovne ansiktet og pustebesværet, skal Silje ha blitt nødt til å gjøre drastiske endringer i hverdagen.

- Jeg ble diagnostisert med kronisk urticaria og angioødem, og ble rådet til å slutte i jobben som vippetekniker. De mistenkte sterkt at limet jeg bruker for å feste vippene, i kombinasjon med stress, bidro til å trigge disse reaksjonene hos meg, hevder hun.

Ifølge Oslo universitetssykehus' ehåndbok, kan det være vanskelig å finne en konkret årsak til kronisk urticaria, og tilstanden oppfattes ofte som en autoimmun sykdom.

Allergiframkallende

Reza Sohrabi, spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege i Dr.Dropin Hud, kjenner ikke Siljes sykdomshistorikk, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Han er kjent med at lim for falske øyenvipper typisk kan være allergiframkallende.

Han forteller at slike produkter ofte inneholder stoffet akrylat, som finnes i mange produkter innenfor industri og kosmetikk, og er en kjent trigger.

- Kontaktallergi mot akryl er absolutt mulig, og vi ser en del av det, da oftest rundt pasientens negler hvor stoffet brukes mye, forteller Sohrabi.

Denne formen for allergi trenger ikke å vise seg med en gang.

- Første gang kroppen kommer i kontakt med stoffet, lager den en hukommelse, slik at man neste gang får en allergisk reaksjon i form av hevelse, rødme og skjelling i det berørte området.

SPESIALIST: Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege i Dr. Dropin Hud. Foto: Dr.Dropin
SPESIALIST: Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege i Dr. Dropin Hud. Foto: Dr.Dropin Vis mer

Han understreker at kontaktallergi først og fremst viser seg som eksem, og ikke i form av urticaria og angioødem.

- Fikk aldri pause

I etterpåklokskapens navn innrømmer Silje at hun burde tatt bedre forholdsregler da hun jobbet med de sterke kjemikaliene.

- Det vippelimet er jo kjempesterkt. I ettertid har jeg snakket med flere erfarne vippeteknikere, og skjønt at jeg nok burde ha vært bedre på å skjerme meg selv og omgivelsene. For eksempel burde jeg hatt bedre ventilasjon, søppelkasse med lokk og vært flinkere til å bruke munnbind, sier hun.

- Jeg jobbet jo hjemmefra, så kroppen min fikk heller aldri en pause fra de sterke stoffene, sier Silje.

22-åringen understreker at hun utelukkende har benyttet seg av godkjent og anbefalt utstyr i arbeidet.

Holdes i sjakk

I dag har hun lagt karrieren som vippetekniker bak seg, og studerer nå grafisk design i hjembyen Stavanger.

Silje tar antihistaminer fire ganger daglig, og klarer til en viss grad å holde sykdommen i sjakk.

- Jeg styrer unna de tingene jeg vet jeg har fått utslag på tidligere så godt det går, og har alltid en EpiPen (en adrenalinsprøyte, journ.anm.) tilgjengelig hvis jeg reiser utenlands eller på hytta. Jeg har akkurat fått vite at tilstanden min ikke er livstruende, men at den bare ser helt forferdelig ut, sier Silje.