Nobel fredspris

Reaksjoner: – Vi er stolte som nasjon!

Jubelen står i taket umiddelbart etter at det ble klart at Etiopias statsminister Abiy Ahmed får fredsprisen.

NOBELS FREDSPRIS: Nobels fredspris går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed for å ha sluttet fred med Eritrea. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019 for sitt arbeid med å skape fred med nabolandet Eritrea.

- Nasjonen Etiopia er stolt, sier den etiopiske statsministerens kontor om tildelingen.

- Siden han ble statsminister i april 2018 har han gjort fred, tilgivelse og forsoning til sine hovedsaker, heter det videre i uttalelsen.

Nobelkomiteen har ennå ikke fått snakket med Ahmed, og Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sier hun håper han fulgte med på TV.

Ahmed, som er tidligere FN-soldat, ble hyllet for sine handlinger siden han ble statsminister i 2018.

- Han utarbeidet raskt prinsippene for en fredsavtale for å avslutte den langvarige, fastlåste situasjonen mellom landene, sa Reiss-Andersen da hun kunngjorde tildelingen.

FREDSPRISEN: Abiy Ahmed. Foto: NTB scanpix
FREDSPRISEN: Abiy Ahmed. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Fred er mulig

Ahmed hylles nå fra en rekke hold.

NATO-leder Jens Stoltenberg sier Ahmed har vist at det er mulig å skape fred.

- Gratulerer til statsminister Abiy Ahmed Ali i Etiopia med Nobels fredspris. Du har vist med tålmodighet, mot og overbevisning at fred er mulig, skriver Stoltenberg på Twitter.

Professor Siri Gloppen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen sier til TV 2 at dette er en viktig og en god pris både for Etiopia og for Afrika.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gratulerer Abiy Ahmed med Nobels fredspris og med brobygging i Etiopia.

- Med mot og besluttsomhet har han bygget broer i Etiopia og i regionen etter 20 års stillstand i forholdet til Eritrea, sa kommisjonens talsperson Mina Andreeva på vegne av Juncker i Brussel.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) kaller fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed for en inspirasjon for Afrika.

GRATULERER: NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Aris MESSINIS / AFP / NTB scanpix
GRATULERER: NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Aris MESSINIS / AFP / NTB scanpix Vis mer

Trenger oppmuntring

I kunngjøringen sa Reiss-Andersen at noen sikkert vil mene at denne tildelingen kommer for tidlig, men hun var klar på at dette er det riktige tidspunktet for å tildele prisen til Ahmed.

- Nobelkomiteen mener at det er nettopp nå statsminister Abiys innsats fortjener anerkjennelse og trenger oppmuntring, sier hun.

Reiss-Andersen sier det ennå er en lang vei å gå, men at mye allerede er oppnådd i Etiopia.

- Vi har anerkjent hans intensjon om å gå fram med demokratiske valg neste år. Roma ble ikke bygget på en dag, og fred og demokratisk utvikling vil heller ikke bli oppnådd på en kort tidsperiode, sa hun på spørsmål fra NRK.

Ahmed er en av hovedgrunnene til at det skapes håp over hele Afrika, sier FNs generalsekretær António Guterres om nobelprisvinneren.

- Jeg har ofte sagt at håpets vind blåser sterkere enn noensinne over Afrika. Statsminister Abiy Ahmed er en av hovedgrunnene til dette, sier Guterres.

Et skifte

Prisen er helt i tråd med Alfred Nobels testamente, understreker Nobels komitéleder. Hun sier at det har vært et skifte de siste årene.

- I komiteens arbeid har det alltid vært viktig å gi prisen i tråd med Alfreds Nobels testamente. Det har kanskje vært et skifte de 15 årene for å gjøre dette tydeligere i begrunnelsen for prisen. Denne prisen er, som andre priser, i tråd med testamentet til Alfred Nobel, sier Reiss-Andersen til NTB.

Meislet ut avtale

Reiss-Andersen påpekte at fred ikke skapes av én part alene.

- I nært samarbeid med Eritreas president Isaias Afwerki meislet Abiy Ahmed på kort tid ut prinsippene for en fredsavtale, sa Reiss-Andersen videre under kunngjøringen.

Hun fremhevet flere av hans handlinger etter at han inntok statsministerembetet.

- Han brukte sine første 100 dager som statsminister til å oppheve unntakstilstanden i landet, gi amnesti til flere tusen politiske fanger, avvikle pressesensuren, legalisere tidligere kriminaliserte opposisjonsgrupper, avsette korrupsjonsmistenkte militære og sivile ledere, samt i betydelig grad øke kvinners innflytelse i etiopisk politikk og samfunnsliv, sa hun.

Det var registrert 301 kandidater til Nobels fredspris i år - 223 personer og 78 organisasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer