Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reaksjoner på nyttårstalen: - Gullstol og godhetstyranni er ikke god norsk folkeskikk

Statsministeren roses for nyttårstalen, men får kritikk for språkbruken til Sylvi Listhaug.

FÅR TALEROS OG RIS: Statsminister Erna Solberg.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FÅR TALEROS OG RIS: Statsminister Erna Solberg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hverdagsintegrering er et godt begrep, men da må regjeringen selv bidra. Ofte er budskapet fra Erna Solbergs egen regjering det motsatte, slik Sylvi Listhaug demonstrerte i julen med sin usmakelige retorikk om asylsøkere på gullstol, sier Lysbakken til NTB.

Statsministeren uttalte at hverdagsintegrering må til om «våre verdier skal vinne», og at alle vil tape om integreringen mislykkes.

Frp med frie tøyler SV-lederen hevder statsministeren har et troverdighetsproblem i integreringspolitikken

- Og det problemet heter Frp. Det hjelper lite å snakke fint om integrering i nyttårstalen, hvis hennes egne Frp-statsråder fortsatt får frie tøyler til å si det motsatte på årets øvrige 364 dager, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide skriver på Twitter at han håper alle i regjeringen lærer av statsministerens måte å snakke om flyktningsituasjonens utfordringer, og partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet ber Solberg forsikre seg om at budskapet når frem til hennes egne i regjeringen.

- I talen understreket hun betydningen av folkeskikk. I romjulen sa hennes nr 2, Siv Jensen, at hun har forståelse for en del av nettgrumset vi ser i forbindelse med flyktningene, skriver han på sin Facebook-side, og legger til at hverken dette eller Listhaugs utspill er god folkeskikk.

- Ikke norsk folkeskikk Venstres nestleder Ola Elvestuen roser Solberg for å snakke åpent, ærlig og ordentlig om flyktningkrisen, men også han mener hun må ta et kraftig oppgjør med retorikken som hennes egne statsråder har tatt i bruk.

- Bruk av begreper som gullstol og godhetstyranni er ikke god norsk folkeskikk, og definitivt ikke noe som ansvarlige statsråder bør benytte dersom vi skal lykkes med integreringen. Dette fører kun til unødig mistenkeliggjøring og splittelse, sier Elvestuen.

Mangel på klima Elvestuen sier Venstre støtter statsministerens appell om norske borgeres bidrag til god integrering av flyktningene, men legger til at det er overraskende at ikke statsministeren vier klimakrisen større oppmerksomhet.

- Vi må forberede norske borgere på at klimautslipp og forurensning kommer til å bli skattlagt mer, samtidig som arbeid og verdiskapning skattlegges mindre, sier Elvestuen og viser til sametingspresident Aili Keskitalos nyttårstale som også ble sendt fredag.

Keskitalo sa blant annet at «Våre barnebarn vil ikke forstå at vår generasjon med stor flid sorterte husholdningsavfall, men valgte å dumpe giftig avfall i de fjordene vi skulle hente vår mat fra», ifølge iFinnmark

- Hun tok et oppgjør både med regjeringens tillatelse til gruvedumping i Repparfjorden og truslene mot samisk språk og kultur. Det bør vær en vekker for statsministeren, mener Venstre-nestlederen.

(NTB)

Dagbladet var sent fredag kveld i kontakt med kommunikasjonsenheten til Justis- og beredskapsdepartementet, som også håndterer pressehenvendelser for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, for en kommentar fra Listhaug på reaksjonene fra partilederne, men at det ikke var mulig nå sent fredag kveld.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media