Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reaktor stengt på ubestemt tid

Kjeller kan bli stengt for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ved tretiden i natt gikk alarmen ved Institutt for energiteknikk (IFE) sitt reaktoranlegg ved Kjeller. 

Det radioaktive nivået hadde økt inne i den primære kjølekretsen, og i huset som omgir reaktoren. Personalet stengte umiddelbart ned anlegget. 

Også stålhuset som omgir reaktoren ble avstengt, for å forhindre at eventuelle utslipp skulle spre seg.

Stengt på ubestemt tid

Reaktoren vil være stengt på ubestemt tid, til kriseutvalget for atomberedskap mener det er trygt å åpne den igjen.

Dette kom fram på en pressekonferanse hos Statens Strålevern.

- Vi har krevd en rapport fra Kjeller innen slutten av dagen som redegjør for det som har skjedd. Så vil vi få en mer detaljert rapport etterhvert. Vi vil være trygge på at alle steiner er snudd før oppstart og vi vil vite at anlegget kan drives sikkert før vi tillater oppstart, sier direktør i Statens Strålevern, Ole Harbitz.

Kjeller har konsesjon for drift ut 2008, men kriseutvalget har myndighet til å stoppe denne. Driften blir ikke gjenopptatt før utvalget mener det er forsvarlig. Om de noengang vil få starte opp igjen, vil ikke Harbitz spekulere i. - Men vi kan ikke utelukke at det får konsekvenser for konsesjonen, sier Harbitz.

STENGT: Forsøksreaktoren på Kjeller ble stengt i natt. Foto: Scanpix
STENGT: Forsøksreaktoren på Kjeller ble stengt i natt. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke målt unormale verdier

Statens strålevern ble som beredskapsmyndighet varslet om hendelsen klokken seks i dag tidlig. De tilkalte kriseutvalget som fram til klokken ett i ettermiddag har jobbet med å kartlegge situasjonen.

Det var særlig omgivelsenes sikkerhet som ble vurdert.

- Vi satte umiddelbart igang et beredskapssystem som fortløpende vurderer situasjonen, sier Per Strand, beredskapsdirektør i Statens strølevern. - Vi har faste rutiner for evakuering av naboer, men det ble ikke nødvendig denne gang, sier Strand til Dagbladet.no.

Kriseutvalget sendte eksperter for å gjøre kontrollmålinger rundt huset, og de bekrefter at det ikke er radioaktivitet over normale verdier.

Under kontroll

- Situasjonen er nå under kontroll. Det fins ingen indikasjoner på at det kan bli ytterligere nivåstigning innenfor stålhuset. Vi anser den akutte situasjonen som avsluttet, sier Harbitz.

Kjeller trodde først de unormale målingene skyltes en brenselsfeil og lekkasje fra primærkretsen, men det er de nå i tvil om. Strålenivået i stålhuset rundt reaktoren er fortsatt høyt, men når disse er tilbake på normalt nivå, vil personell bli sendt inn for nærmere undersøkelser.

image: Reaktor stengt på ubestemt tid