Reaktorkjernen kan være skadet

Full uenighet om hva som skjer med Fukushima-kjernekraftverket i Japan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fortsatt uklart hvorvidt japanske myndigheter har kontroll på Fukushima 1-atomkraftverket. Japanske myndigheter holder kortene tett til brystet.

Ifølge nyhetsbyrået AP og flere andre medier har ikke Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) det særlig enkelt for å få tak i informasjon.

Lite informasjon Det norske Atomberedskapsutvalget i sitter lørdag i møte for å skaffe og utveksle informasjon og samordne vurderinger etter at det jordskjelvrammede atomkraftverket Fukushima 1 ble rammet av en eksplosjon. Men kriseutvalget for atomberedskap får all sin informasjon om situasjonen i Japan fra IAEA.

- Det er problematisk å få ut god informasjon fra Japan. Vi får ikke så mye informasjon som vi skulle ønske, for å kunne danne oss den forståelsen av situasjonen som vi gjerne skulle ha, sier seniorrådgiver Finn Ugletveit i Statens strålevern til NTB.

Ugletveit understreker imidlertid at han har tillit til det lille av informasjonen som kommer ut.

Strid om lekkasje Lørdag insisterer japanske myndigheter fortsatt på at reaktorkjernen med brenselmaterialet er uskadet.

Men radioaktive isotoper av Cesium er påvist utenfor anlegget, noe som kan være en indikasjon på at materiale fra reaktorkjernen har sluppet ut, skriver NTB.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO), som driver kraftverket, benekter at reaktorkjernen er skadet. Men ifølge The Guardian opplyser Ryohei Shiomi fra det japanske atomsikkerhetsutvalget om at det er mulig.

Den offisielle versjonen er at eksplosjonen tidligere i dag skyldtes hydrogengass som kom i kontakt med oksygenet i luften utenfor. Hydrogenet ble dannet når den glohete metallbeholderen med brenselstavene kom i kontakt med vann, som ble pøst på i et desperat forsøk på å kjøle ned reaktoren.

Arbeidere savnet Tokyo Denryoku, som driver atomkraftverket i Fukushima, sier til nyhetskanalen NHK at én ansatt ved reaktor 2 er død. Den avdøde jobbet med å forsterke et avgassrør da jordskjelvet traff, og en kranarm brakk og traff ham i hodet.

I tillegg er to andre ved ansatte er savnet. Det to savnede oppholdt seg i en annen bygning, ikke kjent hvilken.

BLÅST VEKK: Reaktor 1 ved kjernekraftverket Fukushima virker til å være blåst vekk av eksplosjonen. Men er reaktorkjernen uskadet? Foto: SCANPIX\AP PHOTO
BLÅST VEKK: Reaktor 1 ved kjernekraftverket Fukushima virker til å være blåst vekk av eksplosjonen. Men er reaktorkjernen uskadet? Foto: SCANPIX\AP PHOTO Vis mer

Eksperter anslår i NHK at 190 personer kan ha blitt utsatt for radioaktivitet. Myndighetene utvidet lørdag området hvor folk evakueres, og folk som bor opptil 20 kilometer fra kraftverket, er blitt bedt om å forlate hjemmene sine. Antall evakuerte er dermed oppe i flere titusen mennesker.

Tas på alvor Miljøvernminister Erik Solheim (SV) blir holdt løpende orientert om atomulykken og atomutvalgets vurderinger.

- Vi ser veldig alvorlig på situasjonen og følger utviklingen fortløpende. Samtidig er risikoen svært liten for at Norge blir berørt. Om, og i hvilken grad vi eventuelt vil bli berørt, avhenger av vind, havstrømmer og andre værforhold, sier Solheim.

- Denne ulykken kan først og fremst bli alvorlig for mennesker og annet liv i Japan, legger miljøvernministeren til.

Vis mer