Real IRA erklærer total våpenhvile

BELFAST (NTB-AFP): Real IRA, utbrytergruppen som var ansvarlig for bilbomben i Omagh i Nord-Irland der 29 mennesker mistet livet, erklærte i dag total våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Organisasjonen som opphevet sine væpnede aksjoner tre dager etter det brutale attentatet 15. august, kunngjorde at den totale våpenhvilen gjelder fra midnatt i natt.

Kunngjøringen ble gjort til en irsk radiostasjon i Dublin. Innringeren brukte et avtalt kodeord.

«Som et resultat av intense konsultasjoner som har funnet sted i de siste ukene, og i overensstemmelse med grunnloven til Oglaigh na hEireann (Real IRA), har de frivillige besluttet et total opphør av all militær virksomhet,» heter det i erklæringen som ble lest opp.

Positiv

Irlands statsminister Bertie Ahern sa at våpenhvilen er viktig og positiv for Nord-Irland dersom den virkelig blir fulgt opp.

Real IRA («Det virkelige IRA»), som selv opplyste at det sto bak bomben, brøt ut av IRA i fjor etter at IRA erklærte våpenhvile i juli.

Bomben førte til at den britiske og den irske regjeringen innførte nye harde tiltak mot væpnede grupper som nekter å akseptere fredsavtalen for Nord-Irland fra april. Fortsatt er det to katolske grupper som ikke har godtatt fredsavtalen ved å erklære våpenhvile.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer