Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Real IRA erklærer total våpenhvile

BELFAST (NTB-AFP): Real IRA, utbrytergruppen som var ansvarlig for bilbomben i Omagh i Nord-Irland der 29 mennesker mistet livet, erklærte i dag total våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen som opphevet sine væpnede aksjoner tre dager etter det brutale attentatet 15. august, kunngjorde at den totale våpenhvilen gjelder fra midnatt i natt.

Kunngjøringen ble gjort til en irsk radiostasjon i Dublin. Innringeren brukte et avtalt kodeord.

«Som et resultat av intense konsultasjoner som har funnet sted i de siste ukene, og i overensstemmelse med grunnloven til Oglaigh na hEireann (Real IRA), har de frivillige besluttet et total opphør av all militær virksomhet,» heter det i erklæringen som ble lest opp.

Positiv

Irlands statsminister Bertie Ahern sa at våpenhvilen er viktig og positiv for Nord-Irland dersom den virkelig blir fulgt opp.

Real IRA («Det virkelige IRA»), som selv opplyste at det sto bak bomben, brøt ut av IRA i fjor etter at IRA erklærte våpenhvile i juli.

Bomben førte til at den britiske og den irske regjeringen innførte nye harde tiltak mot væpnede grupper som nekter å akseptere fredsavtalen for Nord-Irland fra april. Fortsatt er det to katolske grupper som ikke har godtatt fredsavtalen ved å erklære våpenhvile.

Slo tilbake

Omagh-massakren var den verste i alle de 29 årene konflikten i Nord-Irland har vart. Hensikten var å ødelegge fredsprosessen, men siden ofrene var både katolikker og protestanter førte den tvertimot til en tilnærming mellom folkegruppene og større vilje til fred.

IRAs politiske gren, Sinn Fein, fordømte umiddelbart attentatet. Det var første gang at partiet gikk ut mot virksomheten til paramilitære katolske nasjonalister, og i forrige uke ba IRA lederne for Real IRA om å legge ned organisasjonen.

USAs president Bill Clinton som besøkte provinsen i forrige uke, oppfordret både katolikker og protestanter til fortsette fredsprosessen og være et eksempel for land i konflikt over hele verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling