Real IRAs våpenhandlere tatt

LONDON (Dagbladet.no): Terroristene i Real IRA har mistet tre av sine våpenhandlere. De ble arrestert i Slovakia og vil trolig bli utlevert til britene. Arrestasjonen viser hvor utbryterne fra IRA skaffer seg sine moderne og farlige våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de arresterte skal være en nøkkelperson i organisasjoner og stå sjefen Michael McKevitt nær. Det var McKevitt som planla bombingen av bysenteret i Omagh i 1998, da 29 mennesker ble drept. Han er blitt navngitt i BBC og pårørende av ofrene vil gå til sivil søksmål mot ham og andre navngitte Real IRA-menn.

Kjøpte granatkastere

Disse IRA-utbryterne har kjøpt sine våpen på Balkan. Der er det lett å kjøpe avanserte våpen fra tidligere militære og fra kriminelle grupper og terroristorganisasjoner. Blant annet kjøpte Real IRA i følge Sunday Times granatkastere av typen RPG18 av den kroatiske generalen Ivan Andabek og brukte en slik granat mot hovedkvarteret til britenes spionorganisasjon MI6 i London. General Andabek er blitt arrestert mistenkt for å ha begått krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia.

Bomber

Real IRA har også skaffet seg eksplosiver i Øst-Europa som er blitt brukt til bombeangrep i London. I fjor ble sprengstoffet brukt mot Hammersmith-brua, mot en jernbanelinje i Ealing og mot BBC-hovedkvarteret i White City.

Lederen av Real IRA er siktet for terroristvirksomhet i republikken Eire og vil bli arrestert så snart det byr seg en anledning.

Forberedt på det verste

Det var ventet sammenstøt i Drumcree i går og hundrevis av politi- og militære styrker var plassert ved kirken i Drumcree. Marsjen ble forbudt fordi protestantene ønsket å marsjene gjennom den katolske Gavachy-gata. Medlemmer av Orange-ordenen nøyde seg med å protestere og de leverte inn en protest mot beslutningen. Det hele skjedde uten alvorlige sammenstøt.

Den 12 juli marsjerer protestantene i Orange-ordenen over hele Nord-Irland myndighetene håper det blir fredelige marsjen, men er forberedt på det verste.