REC smalt opp 2 mrd kroner i verdi på nyhet

Underskudd på 447 millioner kroner og oppdeling av selskapet sendte kursen opp 26 prosent. Men så kom en nyhet som fikk mange til å tenke seg om.

RETT OPP: Administerende direktør Ole Enger i REC la presenterte kjempeunderskudd og en nyhet som sendte aksjen opp på Oslo Børs. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
RETT OPP: Administerende direktør Ole Enger i REC la presenterte kjempeunderskudd og en nyhet som sendte aksjen opp på Oslo Børs. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): REC melder torsdag at selskapet foreslår å dele virksomhetene inn i to enheter, en for silisium og en solar-enhet.

I meldingen skriver selskapet at det vil etablere REC Solar som et eget notert selskap, og at samtlige aksjer vil bli tilbudt RECs aksjonærer.

REC sier også at begge selskapene vil bedre sin finansiering med dette grepet og at REC Solar vil bli etablert som en «gjeldfri ledende leverandør av solarpanaler og løsninger».

Av de som garanterer for REC Solar-tegningen er Jens Ulltveit Moe-selskaper med 44 prosent, QVT 20 prosent, Øystein Stray Spetalen 15 prosent, Skagen 10 prosent, Datum AS med 7 prosent og Holberg med 4 prosent.

Denne gruppen vil etter «sub-guarantee»-syndikeringen bli gitt rett til å garanterer for minst 75 prosent av den totale plasseringen på 800 millioner kroner, skriver Reuters.

Tapte 447 mill. kroner Styret vil kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling for å behandle spørsmålet.

REC la frem regnskapet for 2. kvartal i dag. Det viste et resultat etter skatt på minus 447 millioner kroner. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på minus 297 millioner kroner.

ENDELIG: Jens Ulltveit-Moe begynner å få fart på investeringen i REC.  FOTO: LARS EIVIND BONES
ENDELIG: Jens Ulltveit-Moe begynner å få fart på investeringen i REC. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

Driftsinntektene var på 1.544 millioner kroner, sammenlignet med 1.987 millioner kroner i 2. kvartal 2012. Analytikernes forventninger lå her på 1.440 millioner kroner.

Aksjen rett opp REC steg 26,6 prosent til 4 kroner fra start på Oslo Børs etter at nyheten om oppdelingen ble kjent.

Det løftet verdien på selskapet med nesten 2 milliarder kroner, til knapt 9,3 milliarder kroner.

Da var investor og styremedlem Øystein Stray Spetalens aksjer verdt 247 millioner kroner, mens Jens Ulltveit-Moes aksjer i REC var verdt 1,4 milliarder kroner.

Skagenfondene satt da med REC-aksjer for 739 millioner kroner og en urealisert gevinst på 471 millioner kroner. Det var 150 millioner kroner mer enn i går.

Men som kom et Kina-sjokk som skremte investorene og gjorde at aksjen ble den klart mest omsatte på Oslo Børs.

KULE: Investor Øystein Spray Spetalen har gjort en kule på å engasjere seg i REC. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
KULE: Investor Øystein Spray Spetalen har gjort en kule på å engasjere seg i REC. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer