- Red Dragon er bare en «prinsippfast gruppe»

Ingen kriminell organisasjon, hevder sentrale medlemmer.

OMGÅS SOSIALT: Enkelte personer i miljøet har vært involvert i grove saker nylig, andre er tidligere straffet. Andre igjen har holdt seg helt borte fra politiets søkelys.
OMGÅS SOSIALT: Enkelte personer i miljøet har vært involvert i grove saker nylig, andre er tidligere straffet. Andre igjen har holdt seg helt borte fra politiets søkelys.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet kunne i går avsløre at en ny, påstått kriminell gjeng har vokst seg stor i Oslo mens politiet kjempet mot Young Guns og B-gjengen. Bekymrede etterforskere i oslopolitiet mener norskvietnamesere i «Red Dragon» selger kokain, driver inn spillegjeld, har lav terskel for voldsbruk - og at de rekrutterer nye medlemmer i skolegården.

Gjengen har fram til i dag aldri blitt omtalt i media, og politiet medgir at ingen er i nærheten av å ha full oversikt over miljøet.

Politiet frykter at det skal spre seg.

- På villspor

Etter det Dagbladet erfarer hadde norsk politi nylig registrert 12 navngitte personer som knyttes direkte til gjengen, mens det totale medlemsantallet ifølge enkelte kilder er nærmere hundre.

Kjernen i Red Dragon mener imidlertid politiet er på villspor når miljøet blir betegnet som en godt organisert kriminell gjeng.

I går kveld møtte Dagbladet en oslomann som uttaler seg på vegne av Red Dragon, fordi gruppen ønsker å avvise det de hevder er rene usannheter og overdrivelser. Den tidligere straffedømte mannen kjenner de mest sentrale medlemmene godt, men oppgir at han selv ikke er medlem og at han ikke lenger driver med kriminalitet.

- De har gitt beskjed om at jeg kan snakke med dere, sier norskvietnameseren til Dagbladet, uten å ville si hvem han refererer til.

Mannen vil ikke si noe om gjengens struktur. Men Dagbladet kjenner til at medlemskap i Red Dragon er strengt definert, og at det å bruke gjengnavnet uten at sentrale personer har gitt sin uttalte godkjennelse, medfører represalier.

Økt kraftig

Medlemsantallet i Red Dragon økte ifølge flere kilder kraftig i fjor, særlig etter rekruttering blant unge innvandrere fra Vietnam som hadde ankommet Norge for relativt kort tid siden, og som ønsket tilhørighet og beskyttelse.

Etter det Dagbladet erfarer fikk nye medlemmer tidligere utdelt et spesielt sølvkjede med Red Dragon-logo i smykket. Dette gikk gjengen bort fra, angivelig fordi politispanere oppsøkte alle de påtraff som hadde smykket rundt halsen.

Nå får medlemmene i stedet en hvit genser med en rød drage og teksten «Red Dragon», samtidig som de blir introdusert for resten av gjengen.

Nulltoleranse for tysting

Men til tross for enkelte opptaksritualer, et visst hierarki og uttalte interne «regler» - blant dem nulltoleranse for tysting - vil medlemmene ikke gå med på at gruppen har et kriminelt formål. Politiets påstander om utstrakt narkotikavirksomhet faller på sin egen urimelighet fordi ingen har blitt siktet for dette i nyere tid, mener «talsmannen».

- Jeg skjønner ikke hvordan dette med narko har kommet opp. Ingen driver med store salg eller smugling, det er bare tull, sier han.

- Dette er ingen kriminell organisasjon. Red Dragon er bare en gruppe med vietnamesere som stiller opp for hverandre, alle for én og én for alle. Hvis noen har problemer, hjelper resten av gruppa. Er du medlem, kan du få hjelp med alt, slik som vanlige venner gjør, sier Red Dragon-vennen.

Ved flere anledninger skal det etter det Dagbladet forstår ha oppstått brutale sammenstøt på utesteder i Oslo etter at noen har provosert Red Dragon-medlemmer. Kniver er vanlig bevæpning for mange når de går ut, men også skytevåpen skal ha blitt beslaglagt av politiet hjemme hos folk i miljøet.

- Ingen av dem er ute etter bråk i utgangspunktet. Men Red Dragon er prinsippfaste. Hvis du fucker med dem, skal man vite at de tar igjen. Plutselig skjer det noe, det er mye temperament, forklarer Red Dragon-vennen, som ikke vil bekrefte noen voldsepisoder eller si hva det betyr å «ta igjen».

- Ingen under 18 år

Han bedyrer at ingen medlemmer er under 18 år, og mener den påståtte rekrutteringen av langt yngre norskvietnamesere på skoler i Oslo sentrum bare er rykter, og at nye medlemskap oppstår naturlig, uten press.

- Noen av medlemmene har kriminelt rulleblad og har kriminelle venner, men de fleste har jo en jobb eller går på skole i dag. Politiet henger seg opp i det som har skjedd før og trakasserer oss bare vi går på gata, mener mannen, som selv sier han har blitt ransaket en rekke ganger uten grunn.