Redaktør ber Ku Klux Klan «lynsje demokrater»

Ei avis i en liten by i Alabama ønsker at Ku Klux Klan skal gjenoppstå. To universiteter trekker tilbake tidligere æresbevisninger til redaktøren.

LYNSJING: En amerikansk redaktør ber Ku Klux Klan «lynsje demokrater». Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
LYNSJING: En amerikansk redaktør ber Ku Klux Klan «lynsje demokrater». Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Auburn University og University of Southern Mississippi besluttet å trekke tilbake æresbevisningene de tidligere hadde gitt til redaktør Goodloe Sutton i The Democrat-Reporter i Linden i Alabama etter hans oppsiktsvekkende leder.

Oppfordrer til lynsjing

Sutton skrev i forrige uke at «det er på tide at Ku Klux Klan rir igjen om natta». Han skrev også at demokrater og «demokratene i det republikanske partiet» planlegger å heve skattene i Alabama.

«Denne sosialist-kommunistiske ideologien høres fin ut for de ignorante, de uutdannede og de enkle menneskene. Det ser ut til at klanen vil ønskes velkommen for å raide samfunnene der oppe», skriver Sutton, ifølge BBC.

Til avisa Montgomery Advertiser sier han at han står ved sine utsagn. I intervjuet antyder han også at lynsjing kan være en god måte å rydde opp i Washington på.

- Hvis vi kunne få klanen til å dra opp der og rense Washington, så ville det gått bedre for alle. Vi henter hampetauene, henger dem i en løkke over en høy bjelke og henger dem alle sammen, sier Sutton til avisa.

- Jeg oppfordrer ikke til lynsjing av amerikanere. Det er sosialist-kommunister jeg snakker om.

- Han bør trekke seg

Han stiller også spørsmål ved om Ku Klux Klan er så voldelig som de sier og hevder at de ikke drepte mer enn noen få.

- Klanen var ikke voldelig før den måtte, sier Sutton.

Redaktøren får ikke overraskende kraftig motbør for lederen. Den demokratiske senatoren, Doug Jones, er sjokkert.

«OMG! (Herregud) Hvilken stein krabbet denne fyren fram fra? Denne lederen er helt ufyselig og han burde trekke seg - NÅ! Jeg har sett hva som skjer når vi står og ser på at mennesker - spesielt de med innflytelse - publiserer rasistiske og hatefulle meninger. Ord betyr noe. Handling betyr noe. Si opp nå!» lyder den klokkeklare oppfordringen fra Jones.

Sutton har tidligere fått mye ros, blant annet for sin etiske sans. New York Times er blant dem som har omtalt ham i rosende ordelag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer