Lars Vilks

Redaktør etter dødsfall: - Dypt tragisk

Søndag døde den svenske karikaturtegneren i en trafikkulykke. Vebjørn Selbekk mener at Sverige har mistet sitt modigste menneske.

TRAGISK: Dødsfallet til Lars Vilks er surrealistisk, mener Selbekk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRAGISK: Dødsfallet til Lars Vilks er surrealistisk, mener Selbekk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var veldig trist og rart at det skulle ende på denne måten. Lars Vilks er en person som har blitt jaga og utsatt for attentater. At han skulle dø på denne måten er surrealistisk. Jeg mener at Sverige har mistet sitt modigste menneske.

Det sier Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisa Dagen, til Dagbladet.

Søndag ettermiddag døde den svenske kunstneren Lars Vilks i en trafikkulykke.

Vilks og to politifolk omkom da bilen deres kolliderte med en lastebil på E4 i Markaryd i Sverige. Det meldte svensk politi i en pressemelding.

ULYKKESTEDET: Bilen, som Lars Vilks satt i, kolliderte med en trailer søndag tredje oktober. Foto: Johan NILSSON / NTB
ULYKKESTEDET: Bilen, som Lars Vilks satt i, kolliderte med en trailer søndag tredje oktober. Foto: Johan NILSSON / NTB Vis mer

Utsatt for drapsforsøk

Den svenske kunstneren Lars Vilks er mest kjent for en tegning der han i 2007, to år etter den såkalte karikaturstriden, plasserte hodet til profeten Muhammed på en hund, et dyr som ifølge islam er urent, ifølge NTB.

Han har lenge levd med trusler og som en følge levd under personbeskyttelse, ifølge svenske Expressen.

Av dem som hadde en rolle i karikaturstriden, så har Lars Vilks hatt det tyngst, mener Selbekk.

- Det har vært lite forståelse for hans situasjon og for de prinsipielle sidene og ytringsfrihet i Sverige. Han har vært svært isolert og bodd i alene i Skåne med to livvakter døgnet rundt. Han hadde lite bevegelsesfrihet og var veldig lite tilgjengelig i samfunnsdebatten. Fra utsida var det trist å se. At det skulle ende på denne måten er dypt tragisk, sier Selbekk.

Selbekk opplevde selv å få drapstrusler da han som redaktør i den kristne avisa Magazinet trykket faksimiler av Jyllands-Posten karikaturtegninger av profeten Muhammed i 2005.

Feiret 70-årsdag

- Jeg hadde gleden av å være på 70-årsdagen hans for fem år siden. Det var ganske symptomatisk at den ikke var i Sverige, men i København og arrangert av støttekomiteen hans der. Da var hele gata sperret av og det var tungt bevæpnet politi, sier Selbekk.

ENGASJERT: Karikaturtegneren Lars Vilks i 2010. Foto: FRANCOIS CAMPREDON / AFP
ENGASJERT: Karikaturtegneren Lars Vilks i 2010. Foto: FRANCOIS CAMPREDON / AFP Vis mer

På samme sted som han feiret 70-årsdagen, ble Vilks i 2015 utsatt for et terrorangrep, da han deltok på et debattmøte om ytringsfrihet. Vilks kom uskadd fra angrepet, mens dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard ble skutt og drept, og tre politibetjenter skadd.

HALSHOGD: Fredag kveld 16.oktober ble en fransk lærer halshogd utenfor Paris etter å ha vist fram en Muhammed-karikatur. Video: AP Vis mer

- Kan knapt tro det

Dødsfallet skaper store overskrifter i svenske medier, og sorg i kunstmiljøet.

Svenskenes kulturminister Amanda Lind kaller ulykken «ekstremt tragisk».

- Lars Vilks har siden 2010 blitt tvunget til å leve i ufrihet fordi han benyttet seg av ytringsfriheten og sin kunstneriske frihet. Så utrolig trist at det tar slutt på denne måten, skriver hun på Twitter.

- Jeg kan knapt tro det er sant. Jeg traff ham forrige uke, da var han full av energi, sier kunstkritikeren Dan Jönsson til SVT.

Han mener Vilks i liten grad var påvirket av støyen rundt egen kunst og karikaturtegningene.

- Men rent personlig har det preget ham enormt mye, og han var nok bitter over mangelen på støtte han fikk i starten, sier Jönsson.

Professor i kunstteori

Vilks er også kjent for sin skulptur av drivved, Nimis, som står i naturreservatet Kullaberg i det nordvestre Skåne. Kunstverket ble påbegynt i 1980 og ble omstridt da kunstneren satte det opp uten byggetillatelse. Verket er ennå ikke ferdigstilt, skriver NTB.

Vilks var fra 1997 til 2003 professor i kunstteori ved Kunsthøgskolen i Bergen, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer