Redaktør fulgt til graven i Istanbul

Drept av nasjonalist fredag. Tyrkisk-armensk redaktør hedret av tusener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 10.000 mennesker fylte Istanbuls gater tirsdag for å følge den drepte tyrkisk-armenske redaktøren Hrant Dink til graven.

Drapet har fått fart i debatten om ytterliggående nasjonalisme i landet.

Fra tidlig tirsdag morgen møtte gråtende mennesker opp utenfor avisen Agos kontorer, hvor Dink ble skutt og drept sist fredag. Enkelte av dem holdt opp plakater hvor det sto «Vi er alle Hrant Dink» og «Vi er alle armenere». Hvite duer ble sluppet fri til sørgemusikk.

Dink, som ble 52 år gammel, skal gravlegges på den armenske kirkegården i Istanbul.

Ogun Samast har tilstått å ha drept Dink, og 17-åringen mener redaktøren fornærmet tyrkerne med sine synspunkter.

Som mange andre tyrkiske intellektuelle fikk Dink hard kritikk fra nasjonalister, også enkelte politikere. Kritikerne mener Dinks anmodninger om at Tyrkia må ta innover seg rollen landet spilte i massakren på armenere i årene 1915 til 1917, truer nasjonens sikkerhet og ære. Dink mente massakren var et folkemord.

Drapet på redaktøren, som tok til orde for forsoning mellom muslimske tyrkere og kristne armenere etter flere tiår med stridigheter, har sjokkert Tyrkia og ført til hissig debatt om ytringsfrihet og toleranse.

Flere aviser skriver at drapet kan bringe Tyrkia og Armenia nærmere hverandre. De to landene har ikke hatt diplomatiske forbindelser siden 1993.

KONA OG DATTEREN til den drepte Hrant Dink slipper fri en due i Istanbul. Foto: Ap
KONA OG DATTEREN til den drepte Hrant Dink slipper fri en due i Istanbul. Foto: Ap Vis mer

Tyrkia avviser på det sterkeste at 1,5 millioner armenere ble massakrert i et systematisk folkemord mellom 1915 og 1917.

(NTB)

NOBELPRISVINNER og tyrkisk forfatter Orhan Pamuk holder en tale utenfor huset til den drepte redaktøren. De to har begge blitt anklaget for anti-tyrkiske uttalelser etter å ha snakket om massakren på armenere i årene 1915 til 1917.
GRAVFØLGE fra redaktørens avis «Agos» i Istanbul.