Redaktør med humør

Navn: Annette Groth Alder: 48 Yrke: Journalist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tar jobben for å ha det morsomt, sier hun. Og skulle noen bli forskrekket over utsagnet, kjenner de ikke Annette Groth. Det hevdes at hun kommer til et turbulent sted når hun vender hjem etter ni års tilværelse som korrespondent i London. Om turbulente mediebedrifter er noe redaktører gjerne skylder på når de får det litt vanskelig på jobben, vil hun heller ikke ha noen formening om. - Men livet er i hvert fall for kort til å være redd for konflikter, sier Annette.

Med Annette Groth som nyhetsredaktør i den gamle dampradioen er det reporteren som overtar roret. Den glade jenta fra Ullern i Oslo vest kom inn på journalistskolen allerede som 20-åring. Hun har alltid trodd at skolen gjorde en feil, men at det var en ganske artig feil. For siden har hun tatt ett år av gangen i et for henne svært spennende yrke. Og årene i London har vist radiolyttere og TV-seere en grundig og dyktig reporter, for hvem ingen sak er for liten eller for stor.

Hun har fulgt den innbitte konflikten i Nord-Irland. Og rapportert om opptøyer, terror og provoserende protestantiske opptog. Om forhandlinger og den spede begynnelse til fredsløsning. Alt med solide og opparbeidete kunnskaper og med respekt for sin rolle som reporter. Men hun kan også offsidereglene i fotball, følger godt med i kultur og underholdning og har den gode radioevnen til å rapportere krystallklart om hva som virkelig skjer der og da.

Hun ler godt og ofte. Men har etter hvert avholdt seg fra å gjøre det på lufta. Som fersk sommervikar i Østlandssendingen i 1977 fikk hun latterkrampe da kollega Wenche Dager leste en melding om et oljeflak, en melding begge forsto at ingen lyttere kom til å forstå. Riksnettet måtte overta. Der og da syntes Annette at episoden var pinlig, nå er det for lengst blitt en god historie. Og siden den gang er det blitt lovlig å le i eteren.

Annette er usnobbete og rett på sak. Og besitter den tryggheten en attpåklatt i en søskenflokk på tre får gratis. Faren var lege, en av brødrene er det også. Og mamma på 84 er sikkert glad for at minstejenta vender hjem. Annette vet godt hva NRK-Dagsnytt er og skal være, men den som vender tilbake til en redaksjon etter ni års fravær, går ikke inn i den samme redaksjonen. Mye har skjedd underveis. Men i den grad det er viktig for journalister å ha en hyggelig redaktør, har NRK-radio skaffet seg en. Ikke verst bare det.