- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Redaktør vrakes etter Åkesson-bråket

SVTs ansvarlige redaktør for kanalens valgprogram, Eva Landahl, byttes ut.

Lørdag kveld melder Expressen at SVT har besluttet å bytte ut Eva Landahl. Hun har jobbet som ansvarlig redaktør for kanalens valgprogram fram til nå.

Tidligere lørdag kveld meldte Expressen at Landahl har trykket «liker» på to Twitter-melding som kan tolkes som kritikk mot Sverigedemokraterna. Det kom i tillegg til alt bråket i forbindelse med gårsdagens valgkampdebatt.

Eva Landahl: Tidligere ansvarlig redaktør for SVTs valgprogram. Foto: NTB Scanpix
Eva Landahl: Tidligere ansvarlig redaktør for SVTs valgprogram. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forklarer seg

- Vi er enige om at det ville vært bedre og mer forståelig for publikum om vi hadde møtt uttalelsen på en annen måte, for eksempel gjennom direkte spørsmål, sier Landahl i et intervju med SVT.

- I løpet av kvelden har det også blitt reist spørsmål rundt at jeg har trykket «liker» på to SD-kritiske artikler på Twitter i 2017 og i 2014, samt en kommentar av en SD-politiker. Jeg vet at jeg leste artiklene, men jeg visste ikke før i dag at jeg også hadde «likt» dem. Det er forklaringen, men jeg forstår at den ikke vil anses som tilfredsstillende, fortsetter hun.

- For at ikke valgkampens siste dag skal overskygges av en diskusjon om dette, så velger jeg å si fra meg ansvaret for valgprogrammet, og kommer ikke til å delta i resten av valgdekningen.

Åkesson-bråket

I går tok Landahl avgjørelsen om å markere avstand fra Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkessons uttalelse:

- Vi må stille oss spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb? Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige og da er det vanskelig å få jobb, sa Åkesson.

Til voldsom protest fra Centerpartiets leder, Annie Lööf. Hun slo neven i bordet da hun hørte kommentaren.

- Hvordan er det du uttrykker deg? Sa hun, hvorpå Åkesson fortsatte å prate.

- Da må man få forutsetninger for å bli nettopp svensk, sa Åkesson.

Så sa han følgende til Lööf:

- Du er alltid så sint, Annie Lööf. Slutt å skrik og rop i hver eneste debatt.

Resten av Åkessons uttalelse har den svenske statskanalen valgt å klippe bort i en video som de seinere publiserte på sine nettsider.

Tok avstand

Etter debatten gikk SVTs programleder ut og sa at Åkessons uttalelser i integreringsdebatten var «grovt generaliserende», og at «SVT tar avstand fra det».

Det fikk Åkesson til å rase: «Det er knapt to døgn til valglokalene stenger, og så velger statskanalen å blande seg i debatten med å «ta avstand» fra en partileders standpunkt. Det er en skandale».

SD reagerte også på at SVT klippet bort delen av uttalelsen hvor Åkesson sier at innvandrere skal gis forutsetninger for å bli en del av det svenske samfunnet.

Ved å gjøre det, blir det vanskelig å forstå sammenhengen i hva partilederen faktisk sa under debatten, mener partiet.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Eskalerte

Bråket eskalerte ytterligere da Landahl i et intervju med Expressen sa at Åkesson «pekte ut innvandrere som en gruppe som ikke kan bli svensker».

Det mente SD at var ren løgn, noe som fikk Landahl til å beklage og rette på sitatet. Det hun egentlig mente å si var at Åkesson «pekte ut innvandrere som en gruppe som ikke er svensker».

Situasjonen førte til et krisemøte mellom Sverigedemokraterna og SVT lørdag formiddag. Men kanalen valgte å stå på sitt, og mener fortsatt at beslutningen om å ta avstand fra Åkessons uttalelser var riktig.

Summen av det hele førte til at SD lørdag kveld informerte om at de vil boikotte SVT fram til etter valget er ferdig, som vil betyr at boikotten trolig oppheves til uka.

Dermed bil verken Jimmie Åkesson eller andre partimedlemmer la seg intervjue av landets statskanal under valgdagen i morgen.