Redaktøren kommer

NEW YORK (Dagbladet): Nå krysses veiene til redaktøren Harold Evans og mediemagnaten Rupert Murdoch på nytt. De to tåler ikke synet av hverandre. «Han er prototypen på den amoralske kyniker,» sier Evans om sin tidligere sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to barker sammen igjen etter at Harold Evans er blitt kjøpt opp av eiendomsmagnaten Mortimer Zuckerman for å hindre at Murdoch vinner tabloidkrigen i New York med sin avis New York Post. Zuckerman eier Daily News som er den største av de to i verdensbyen der også New York Times kommer ut. I høst har imidlertid Daily News tapt 20 prosent av sitt søndagsopplag etter at Murdoch startet med søndagsutgave av The Post. Og Zuckerman har ansatt og sparket fire redaktører på fire år. I den nye jobben får Evans «det totale redaktøransvar for strategi og redaksjonelt personale».

  • Med tre store dagsaviser som konkurrerer om kjøperne, er New York et særsyn i USA. Sterkt synkende opplag har fått avis etter avis til å gå under slik at de aller fleste amerikanske byer i dag bare har en avis. Mange steder går avisene med underskudd, og det er bare et tidsspørsmål når du får de første store byene i landet der det ikke utgis aviser. Rupert Murdoch taper store penger på New York Post, men trenger den i sitt medieimperium av aviser, magasiner og TV-kanaler. En medarbeider i avisa sa nylig til meg at «vi er trygge fordi vi taper veldig mye mindre enn TV-nyhetene» til Fox-selskapet som også eies av australieren.
  • Første gang veiene til Evans og Murdoch krysset hverandre var da Murdoch i 1981 kjøpte flaggskipet i britisk presse, The Times, og gjorde Harold Evans til sjefredaktør. Oppkjøpet sendte sjokkbølger gjennom det britiske høyborgerskapet. Australske Murdoch mangler «klasse» og er mest kjent for nakne pupper og titler av typen «Radioaktiv mann går løs i byen», som sto i New York Post. Ansettelsen av Harold Evans var garantien for at kvaliteten skulle opprettholdes i den tradisjonsrike avisa. I Sunday Times hadde Evans skapt Insight-teamet med flere journalister i verdensklasse.
  • Murdoch lovet skriftlig å holde seg unna det redaksjonelle innholdet i The Times. Men etter noen hvetebrødsdager brøt han alle de fagre løftene, skriver Evans. Evans trodde han var sjefredaktør i selveste The Times, men det viste seg at han bare var en funksjonær i Murdochs imperium. Nå hevder Evans at han er kommet over striden med Murdoch. «Det er viktigere å få Daily News til å blomstre enn å gjøre opp gammel gjeld,» sier han.
  • Det har gått ganske godt for Evans etter at han fikk sparken av australieren. I manges øyne er det den beste anbefaling man kan få å ha Murdoch som uvenn. Etter Murdoch har Evans laget TV, redigert magasiner og i de siste sju åra gitt ut bøker som forlagssjef i prestisjeforlaget Random House. Der har han stått bak både suksesser og fiaskoer.
  • Evans og kona, redaktør Tina Brown i The New Yorker, blir bare omtalt som Harry og Tina i den innekretsen i New York som er verdens tøffeste og mektigste sosialgruppe. Der blir de både likt og mislikt. Men alle snakker om dem.

Han ga ut president Clintons bok, som var en fiasko, og rådgiver Dick Morris' bok, som også var en fiasko. Boka som tidligere forsvarssjef Colin Powell skrev, var en kjempesuksess. Evans gjorde nøkkelromanen til Joe Klein under merket «Anonym» om Clinton og valgkampen i 1992, «Primary Colors», til tiårets bestseller. Han har holdt litterære frokoster i New York som alltid er utsolgt og skaffer ham omtale.

Times-spaltisten Frank Johnson sier at «Harrys versjon av hendelsene er ideologisk tilpasset et amerikansk publikum som ser på Murdoch som et høyreekstremistisk uhyre som herser med en snill og liberal redaktør.» «Alle redaktører som lykkes, legger etter seg en haug med misfornøyde mennesker,» sier Evans fra sin plass. Nå får han sjansen igjen.