Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redaktørforeningens leder vil ha nye medie-regler i straffesaker

Vil som hovedregel gjøre opptak tillatt.

NY PRAKSIS: Generalsekretær Nils E. Øy i Redaktørforeningen peker på at retten det siste tiåret har åpnet for kringkasting i flere og flere saker. Foto VEDLOG/HANS ARNE Dagbladet
NY PRAKSIS: Generalsekretær Nils E. Øy i Redaktørforeningen peker på at retten det siste tiåret har åpnet for kringkasting i flere og flere saker. Foto VEDLOG/HANS ARNE Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1981 vedtok Stortinget et forbud mot å fotografere og gjøre opptak for film, radio eller fjernsyn fra straffesaker, men med mulighet for å tillate opptak likevel «når særlige grunner taler for det».

Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, påpeker overfor Vårt Land at retten det siste tiåret har åpnet for kringkasting i flere og flere saker. Han mener prinsippet om offentlighet må være hovedregelen - ikke unntaket - også for kringkasting fra straffesaker.

- 2005 var gjennombruddet da flere store saker ble kringkastet. Så kom en ytterligere åpning med Breivik-saken, sier Øy til Vårt Land.

Vil revidere
Dommer Ina Strømstad i Oslo tingrett mener også at dagens kringkastingsforbud er modent for revisjon.

- Teknologien har løpt fra loven. I dag sitter folk med mobiltelefonen i lomma, og det er veldig enkelt å gjøre opptak som retten ikke oppdager. Ønsker vi at en rekke private opptak skal florere? Det må vi se på, mener Strømstad, som også er medlem av dommernes mediegruppe.

Domstolloven inkludert kringkastingsforbudet er for tiden til utredning. Dommer og nestleder i Arbeidsretten, Tron Løkken Sundet, skal legge fram en utredning og forslag til ny lov innen 31. desember 2013. Justis- og beredskapsdepartementet tar sikte på å sende forslaget på høring våren 2014.
NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media