Redaktørplakaten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Trond Giske og regjeringen la i går fram forslag om å lovfeste det sentrale innholdet i Redaktørplakaten. Lovutkastet slår fast at redaktøren skal lede den redaksjonelle virksomheten og treffe avgjørelser i redaksjonelle spørsmål innenfor rammen av mediets grunnsyn og formål. Loven vil ikke få noen straffebestemmelser, men vil bl.a. kunne inngå som rettslig grunnlag i tvist mellom eier og redaktør.

Den viktigste effekten av en slik lov er at redaktørens uavhengighet og styringsrett i redaksjonelle spørsmål blir en fast del av næringens rammeverk. Heretter må alle eiere, også de som vil starte ny virksomhet, forholde seg aktivt til Redaktørplakaten. På den annen side er en lovbestemmelse som dette ingen garanti for redaksjonell frihet. Den vil bare i begrenset grad ha virkning når det gjelder de påtrykk

redaksjoner opplever, enten disse kommer utenfra eller

fra egne eiere. Ulike særinteresser, annonsører og eiere vil ofte forsøke å påvirke mediets innhold. Uavhengighet er en verdi journalister og redaktører må kjempe for daglig.