Redd Barna: - 2500 barn vil dø i Middelhavet

- Norge og andre land må bidra med skip og hjelp nå, ber organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUGUSTA på Sicilia (Dagbladet): Situasjonen i Middelhavet tilspisser seg fra uke til uke. I vinter har menneskesmuglerne hatt sine slitne båter på vent, klare for tokt. Nå sendes overfylte båter ut fra Nord-Afrika og Midtøsten for fullt. Bare hittil i dag har to båter ankommet Sicilia. En båt forventes også å komme i kveld.

- Situasjonen er prekær, og en umiddelbar redningsaksjon må iverksettes. Vi i Redd Barna frykter at så mange som 2500 barn vil dø i Middelhavet i løpet av året. Vi kan ikke tillate at 2015 blir det dødeligste året i Middelhavet i historien. Hver eneste dag som går, vil barn dø i Middelhavet. Hvert eneste minutt teller nå, sier Sarah Tyler i Redd Barna, til Dagbladet.

- Hjelp oss! Dagbladet møter Tyler på havna i Augusta, helt på østsiden av det nordmenn flest forbinder mest med ferie, og kanskje mafiafilmer. Men nå er det den dramatiske flyktningsituasjonen som opptar sicilianerne.

- Det er forferdelig. Lampedusa er allerede ødelagt og full av flyktninger. Nå kommer hundrevis av flyktninger hit til øya hver eneste dag. Europa må hjelpe oss. Italia kan ikke ta alle flyktningene, sier en politimann som står og passer på at ingen journalister får komme inn til de 447 nyankomne flyktningene, mens de blir intervjuet og «saken er under etterforskning».

Rosa og grønne crocks I bakgrunnen går grupper med mennesker. Alle er iført hvite, blå, rosa eller grønne crocks som de fikk utdelt i Augusta, siden ingen av dem hadde sko på beina da de ankom Europa i morges. Likevel synes flyktningene ved godt mot. De står i kø for å dusje og spise, og de skyller hår og fjes under en rekke utendørs vasker. Mange av barna løper rundt og leker.

Redd Barna: - 2500 barn vil dø i Middelhavet

- Disse flyktningene var heldige. Fiskebåten de kom med fra Egypt var overfylt, men ikke så overfylt som mange andre pleier å være. I tillegg fikk syrerne, de som har mest penger av flyktningene, ha med seg noen eiendeler. Sudaneserne betalte nok mindre for turen, for de kom uten noe, forteller Tyler.

Jobber døgnet rundt De 447 flyktningene i Augusta-mottaket kom fra Syria, Sudan, Somalia, Egypt og Eritrea. I dag ble de registrert, identifisert og får psykososial støtte. I løpet av kvelden eller morgendagen blir de sendt til Sicilias 10 flyktningmottak.

- Situasjonen er veldig travel. Våre folk har ikke hatt ferie i løpet av ett år på grunn av den stadig økende flyktningsituasjonen. De jobber fra sju om morgenen til seint om kvelden. Vi opplever en veldig vanskelig situasjon, sier Tyler.

BER VERDEN HJELPE:  Sarah Tyler fra Redd Barna ber Norge og verden agere umiddelbart. Hvis ikke vil titusener av mennesker dø i Middelhavet i månedene som kommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BER VERDEN HJELPE: Sarah Tyler fra Redd Barna ber Norge og verden agere umiddelbart. Hvis ikke vil titusener av mennesker dø i Middelhavet i månedene som kommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
ET NYTT LIV:  Denne flyktningfamilien ankom Sicilia i dag, og håper nå på en bedre framtid i Europa. Foto: Carmelo Imbesi / Ap / Scanpix
ET NYTT LIV: Denne flyktningfamilien ankom Sicilia i dag, og håper nå på en bedre framtid i Europa. Foto: Carmelo Imbesi / Ap / Scanpix Vis mer