Redd Barna: - Justisministeren må gripe inn

Etterlyser tiltak fra regjeringen.

- MÅ GJØRE NOE: - Justisminister Anders Anundsen kan ikke la dette skje uten å gjøre noe, sier Redd Barna. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
- MÅ GJØRE NOE: - Justisminister Anders Anundsen kan ikke la dette skje uten å gjøre noe, sier Redd Barna. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Vi må vise at vi tar disse barneskjebnene på alvor. Dette er veldig alvorlig kriminalitet, sier seksjonsleder Thale Skybak i Redd Barna i Dagbladet.

Mandag skrev Dagbladet om hvordan barn på drift er blitt behandlet i Norge. Dagbladet har fått tilgang til en rekke barnevernsvedtak fra Norges 12 fylkesnemnder, som hittil har vært unntatt offentlighet.

Les hele spesialen her.

Skybak ber nå justisminister Anders Anundsen (Frp) om å ta ansvar.

- Justisministeren kan ikke la dette skje uten å gjøre noe. Dette er snakk om alvorlig kriminalitet, og her må man vise at man tar disse barna på alvor, sier Skybak.

- Må ta ansvar

Redd Barna ønsker nå at regjeringen kommer med en egen handlingsplan mot menneskehandel med konkrete tiltak og med et tydelig barnefokus.

- BØR LYTTE: - Vårt hovedbudskap er at vi må bli flinkere til å lytte på barnas historie, sier Thale Skybak fra Redd Barna. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
- BØR LYTTE: - Vårt hovedbudskap er at vi må bli flinkere til å lytte på barnas historie, sier Thale Skybak fra Redd Barna. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi må klare å tydeliggjøre hvem som skal ha ansvar for disse barna. I dag er det manglende og sviktende oppfølging av barn som mistenkes utnyttet i menneskehandel. Det er behov for å styrke kompetansen hos de ulike etatene og ansvaret må tydeliggjøres. Det forventer vi at regjeringen gjør noe med, sier Skybak.

I vedtakene går det fram hvordan barn i Norge blir utnyttet til salg av sex, brukt som slaver og misbrukt av kriminelle.

Barna kommer til Norge fra utlandet, enten på drift fra fattige land i Øst-Europa og Afrika, eller som flyktninger fra land som Syria, Afghanistan og Somalia.

- Må lytte til barna Samme problematikk er tema for en ny forskningsrapport skrevet av forskerne Hilde Lidén og Cathrine Holst Salvesen ved Institutt for samfunnsforskning, på oppdrag fra Redd Barna.

Både i Dagbladets materiale og i forskningsrapporten finnes det flere eksempler på barn som forsøker å melde fra - men likevel ikke slipper unna de kriminelle bakmennene. I enkelte saker har barn blitt plassert på hemmelig adresse - men likevel ikke vært trygge. I andre saker får de ikke hjelp i det hele tatt.

- Vårt hovedbudskap er at vi må bli flinkere til å lytte på barnas historie. Dette må systemet legge til rette for i disse sakene, sier Skybak fra Redd Barna.

- Manglende og sviktende - I dag er det en manglende og sviktende oppfølging av barn hvor man mistenker menneskehandel, sier Skybak.

På fredag skrev Dagbladet om hvordan mindreårige skal ha solgt sex fra asylmottak uten at norske myndigheter grep inn.

I rapporten kom det fram at norske myndigheter mangler evne, og noen ganger vilje, til å hjelpe disse barna.

«Det er barn i Norge som blir utsatt for overgrep som i dag ikke får hjelp. Ofte vet de voksne at det skjer, men det mangler verktøy for å gripe inn å gjøre noe», sa Fafo-forsker Guri Tyldum.

For to uker siden skrev Dagbladet om hvordan barn helt ned til 14-årsalderen skal ha blitt ført til Norge for å tigge og begå kriminalitet. Ingen vet hvor mange utenlandske barn som blir misbrukt i Norge. Bare de to siste åra er 139 barn registrert som antatte ofre for menneskehandel. Men bak dette tallet kan det skjule seg store mørketall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer