OVER HAVET - I LIVE:  Dette barnet kom velberget i gummibåt til Kardamyla på den greske øya Chios over havet fra Tyrkia 11. august. Mange barn har det ikke gått så bra med i den farefulle flukten over Middelhavet, og nådeløse bilder blir spredt på sosiale medier. Foto: J. Liakos, Intime/Athena/Splash/NTB Scanpix.
OVER HAVET - I LIVE: Dette barnet kom velberget i gummibåt til Kardamyla på den greske øya Chios over havet fra Tyrkia 11. august. Mange barn har det ikke gått så bra med i den farefulle flukten over Middelhavet, og nådeløse bilder blir spredt på sosiale medier. Foto: J. Liakos, Intime/Athena/Splash/NTB Scanpix.Vis mer

Redd Barna: - Skjønner at folk deler bilder av døde barn

Støtter ikke avsky fra danske kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redd Barna har tydelige etiske og praktiske regler om ikke å bruke bilder av døde barn eller barn i svært sårbare situasjoner.

Den har organisasjonen ikke tenkt å endre, verken i Norge eller internasjonalt, selv om det flommer over med bildedokumentasjon av nådeløse barneskjebner i tilknytning til katastrofen i Syria - blant annet.

Redd Barna Danmark har oppfordret folk til ikke å dele slik bilder på sosiale medier, der blant annet fotodokumentasjon florerer av døde barn som har skyllet i land på strender i Middelhavet.

- Det ikke er riktig å vise krenkende bilder av døde barn, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna Danmark, Claes Amundsen.

- Blir klar ovber kirkegården
Redd Barna i Norge er ikke uforbeholdent enig med danske Redd Barna i den vurderingen.  

- Vi ser at bildene av døde barn strider mot mange etiske prinsipper, men de har også en effekt som Europa trenger: vi blir klar over Middelhavet som kirkegård og den enorme flyktningkatastrofen vi nå står oppi. Vi skjønner at folk deler disse bildene, selv om vi ikke bruker dem og tradisjonelle medier stort sett holder igjen, sier kommunikasjonssjef Line Hegna til Dagbladet.

Hun peker på at Redd Barna Norge har fått mange reaksjoner fra folk som vil hjelpe etter å ha fått opp øynene gjennom bilder av brutal barnevirkelighet, som organisasjonen ikke selv bruker.

Kameraer over alt
- Dette er den største flyktningekatastrofen siden andre verdenskrig. Da fantes det ikke mobilkameraer, nå er det kameraer over alt og en helt annen informasjonsflyt. Det vi er opptatt av i vår del av verden, viser den nøkterne virkelighet til bare en brøkdel av de menneskene som er fordrevet, påpeker kommunikasjonssjefen i Redd Barna Norge.

Den positive effekten av denne bildeflyten er at et større publikum virkelig skjønner det enorme gapet mellom den fortvilte situasjonen til millioner av mennesker og hvor lite som blir gjort både i Norge og Europa.

- Politisk handlingslammelse er vår betegnelse pr. i dag, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.