Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redd barna fra UDI

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redd Barna la i går fram rapporten «Ingen her vet at jeg ikke tør sove», om enslige mindreårige i norske asylmottak. Tittelen er et sitat fra en av dem, en 15 år gammel gutt, og mer enn antyder at de barna som oppholder seg på mottakene ikke har det så bra.

Alt i alt kom det 916 enslige asylsøkere under 18 år til Norge i 2003. Omkring 10 prosent var under 15 år. Gruppa er svært uensartet, men mange av dem kommer fra områder med krig og konflikter, og de har ofte reist lenge alene før de kommer til Norge. Redd Barnas rapport baseres på intervjuer med 97 barn fra fem mottak.

Redd Barna konkluderer med at enslige mindreårige asylsøkere er annenklasses barn i Norge. De lever under forhold som ikke ville blitt godkjent for barn under omsorg av barnevernet. Mye av dette skyldes underbemanning. Økonomien deres var også så dårlig at det gikk ut over kosthold og helse. Den formelle rettssikkerheten til barna er likeledes langt dårligere enn for andre barn.

Årsaken finner Redd Barna i fordelingen av ansvaret for barna - eller i mangel på fordeling. Utlendingsdirektoratet sitter på alle sider av bordet, med ansvar for så vel omsorg som saksbehandling og kontroll. Derved kan ikke disse barnas rettigheter og omsorg overprøves. Redd Barna konkluderer med at ansvaret bør overføres fra UDI til Fylkesmannen og barnevernsmyndigheter, da vil de mindreårige asylsøkerne få tilnærmet samme rettsbeskyttelse som andre barn i Norge. Barnevernloven og Barnekonvensjonen gjelder nemlig for alle barn som befinner seg i Norge, uansett status. Derfor bryter UDIs behandling av de enslig mindreårige asylsøkerne norsk lov.

UDI er enig i at det trengs en instans som kan kontrollere og overprøve behandlingen av barna, og godtar at dette er Fylkesmannen. Men noe barnevern som omsorgsgarantist vil man ikke ha. Stikk i strid med rapportens konklusjoner hevdet nemlig Manuela Ramin-Osmundsen i UDI til NRK at barna får den hjelpen de trenger. For øvrig hadde Redd Barna ikke gjort jobben sin - som var å foreslå tiltak som lå innenfor dagens system, hevdet hun. Men hvis det er selve systemet som er skyld i elendigheten, får UDI tåle at det blir endret, selv om systemet heter UDI.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media