Redd Barna-rangering: Norge er verdens beste «mamma-land»

Mens mødre har det verst i Somalia.

 BEST I VERDEN:  Mødre har det aller best i Norge, ifølge en ny rangering Redd Barna har gjort av verdens land. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
BEST I VERDEN: Mødre har det aller best i Norge, ifølge en ny rangering Redd Barna har gjort av verdens land. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge er verdens beste land å være mor i, ifølge Redd Barna.

Foran henholdsvis Finland, Island, Danmark og Sverige tar Norge førsteplassen i organisasjonens årlige rangering over hvilke land i verden mødre har det best.

Ifølge undersøkelsen har mødre de verste forholdene i Mali, Den sentralafrikanske republikk, Kongo og Somalia.

Den 16. rangeringen Rangeringen ble publisert sent mandag kveld norsk tid, og tar utgangspunkt i mødres helse, utdannelse, inntekt og kvinners stilling i samfunnet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er årets rangering den 16. i rekken. I alt 179 land er med i rangeringen.

De skandinaviske landene har konsekvent blitt rangert blant verdens beste «mamma-land» i Redd Barnas rangeringer. I fjor kom Finland på topp, etterfulgt av Norge.

Bare Australia på niende plass er det eneste ikke-europeiske landet i årets rangering som er blant verdens ti beste «mamma-land».

Store forskjeller Samtlige av landene som blir rangert som dårligst er alle afrikanske land sør for Sahara. Ni av disse er konfliktherjede, skriver AFP.

Forskjellene mellom de ti beste og de ti verste landene på lista, er slående.

I de ti beste landene mister en av 290 kvinner et barn før barnet fyller fem år. I de ti verste mister hele en av åtte mødre et barn før det fyller fem år.

Rangerte også byer Redd Barna har også undersøkt i hvilke av verdens 24 rikeste hovedstader barnedødeligheten er høyest. USAs hovedstad Washington D.C. topper lista med 6,6 dødsfall per 1000. Stockholm og Oslo har igjen den laveste målte barnedødeligheten, kun 2 per 1000.

Redd Barna-sjef Carolyn Miles sier til AFP at materialet de har samlet bekrefter at et lands økonomiske velstand ikke er den eneste grunnen til at mødre har det bra i et land. Vedtatt politikk er også viktig.

- Norge har velstand, men de investerer også den velstanden i mødre og barn, som er svært høyt prioritert, sier Miles.