Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redd de vil forsvinne

Gazas kristne frykter for sin eksistens etter brannbombing av kirker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gamle spenninger mellom kristne og muslimer har kommet til overflaten i Gaza de siste dagene, etter pavens uttalelser om Mohammed tirsdag i forrige uke.

Representanter for den kristne minoriteten i Gaza sier til nyhetsbyrået Associated Press at de er vant til å bli trakassert, men at de siste voldshandlingene har ført til frykt og redsel for at den lille kristne minoriteten nå vil forsvinne fra Palestina.

Biskop Alexious i St. Perfidiouskirken, en 1425 år gammel gresk-ortodoks kirke i Gaza by, sier at mesteparten av menigheten holdt seg hjemme fra gudstjenesten på søndag etter at kirken ble utsatt for gjentatte angrep med hjemmelagede eksplosiver på fredag.

Mange barn ble også holdt hjemme fra skolen av frykt for nye angrep, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Voldshandlinger også på Vestbredden

Volden har også nådd Vestbredden, der en 170 år gammel kirke i Tulkarem ble påtent søndag. Kirken ble totalskadd innvendig i brannen, ifølge talsmenn for den kristne minoriteten. I landsbyen Tubas ble en mindre kirke påtent med brannbomber og delvis brent. Ingen av de to kirkene var katolske.

Fem andre kirker ble påtent på Vestbredden og i Gaza lørdag.

Oppfordret til å stanse volden

BA OM UNNSKYLDNING: Pave Benedikt XVI ba søndag om unnskyldning for uttalelsene han kom med i forrige uke. Flere kirker har blitt angrepet i Palestina i helgen. Foto: SCANPIX
BA OM UNNSKYLDNING: Pave Benedikt XVI ba søndag om unnskyldning for uttalelsene han kom med i forrige uke. Flere kirker har blitt angrepet i Palestina i helgen. Foto: SCANPIX Vis mer

Den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh oppfordret søndag til å stanse angrepene på kirker i Palestina:

-Alle palestinere må forhindre angrep mot kristne kirker i Palestina. Våre kristne brødre er innbyggere i Palestina. De er palestinere, sa Haniyeh.

Det er ca 50.000 kristne på Vestbredden, Gaza og i Øst-Jerusalem. I Gaza er det bare noen få tusen kristne av et totalt folketall på 1,4 millioner.

Voldshandlingene begynte forrige uke etter at Pave Benedikt XVI i en tale siterte en tekst fra middelalderen som karakteriserer noen av Mohammeds læresetninger som onde og inhumane. Paven ba om unnskyldning for uttalelsene lørdag, etter massive protester fra muslimer verden over.

PÅTENT:Denne kirken i Nablus ble angrepet med brannbomber lørdag.