Redd det kan smelle på alvor

- Dette er ille. De hadde klart å legge bak seg dynamittbomben. Snakket nesten ikke om det i ferien. Og så får de dette i ansiktet. Det er uforståelig at noen vil dem så galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren til Anne Orderud Paust, Kristian Orderud, er sint og rystet over det nye ekle overgrepet mot datteren og hennes mann.

- De dro på ferie like etter bombesaken forrige måned. Tilbragte tre uker i Risør. Jeg var selv sammen med dem to- tre dager. Det var nesten ikke snakk om bomben. Det virket som om de hadde lagt det bak seg, sier Kristian Orderud.
Dagbladet snakket med ham i går kveld ved 19-tida. Da hadde han bare snakket ganske kort med datteren:

- Hun ringte meg utpå morgenen for å si at alt var vel. Siden har jeg ikke hørt fra noen av dem, forteller 80 år gamle Kristian Orderud.

Det var under hans bil bomben ble funnet 15. juli. Datteren hadde lånt den i en periode før dynamitten ble funnet.

- Nå føler jeg at de aldri kan være trygge mer. Det er ingen som vet når gjerningsmannen vil slå til igjen, sier Orderud.
- Er datteren din og hennes mann redde?
- Det sier seg selv. Personlig tenker jeg på hvordan det går tredje gang, sier Orderud.
Han frykter nye anslag mot datteren og Per Paust.

Evakuert

- Vi rakk så vidt å dra på oss bukse og genser før vi ble evakuert. I gangen sto propanapparatet inntil døra til Anne Orderud og Per Paust.

Det sier Kristoffer Russel (19). Sammen med kjæresten sin, Johanne Bøckman (18), og mamma Grete Engh våknet han ved halvsekstida av at brannfolk dundret på døra til leiligheten i fjerde etasje.

Tvers over gangen bor ekteparet Orderud Paust, som på dette tidspunktet allerede var blitt hentet fra sin balkong ved hjelp av en stigebil fra brannvesenet.

Propandunk

- Vi andre fikk gå ned trappa. På veien ned la jeg ikke merke til propandunken foran inngangsdøra til ekteparet Paust. Jeg måtte holde meg for munnen på grunn av den forferdelige stanken, og i tillegg sto flere røykdykkere og dirigerte oss nedover. Men en time seinere, da vi fikk gå opp igjen, sto beholderen der - tydeligvis urørt.

Slik beskriver Kristoffer Russel gjenstanden utenfor døra:

- Selve apparatet var en standard propandunk på fem kilo. Montert til uttaket hang det en meterlang grønn hageslange.

Kristoffer Russel sier at det fløt bensin hele veien ned trappeoppgangen:

Bensin

- Bensinsporet fortsatte ut porten og videre ut på fortauet og gata. Det så relativt amatørmessig ut. Flere steder var det nemlig opphold i bensinsølet. Det så nesten ut som om noen hadde helt bensinen utover i beruset tilstand, mener Kristoffer Russel.
Flere av beboerene i sameiet er redde etter mordbrannforsøket natt til i går. Formann i sameiet, Jan Kolbjørnsen, kontaktet i går kveld politiet.

- Jeg vil vite om det er spesielle forholdsregler vi bør ta. Sammen må vi prøve å unngå at noe slikt kan skje igjen, sier Kolbjørnsen til Dagbladet.

Han kom hjem ved 01-tida natt til onsdag.

- Jeg la ikke merke til noe spesielt, og er helt sikker på at jeg låste etter meg. Dørlåsen er ikke helt i orden, og må derfor låses manuelt, sier han.

Flere av beboerene i trappeoppgangen er redde, og frykter nye anslag mot blokka.

PERSONLIG MOTIVERT:</B> Politiet tror at attentatforsøket mot ekteparet kan være personlig motivert.