TI MÅNEDER ETTER: Da Manshaus angrep Al-Noor Islamic Centre i Bærum 12. august i fjor, prøvde han først å ta seg inn hoveddøra. Der var det satt inn sikkerhetslås etter terroren i Christchurch på New Zealand. Derfor skjøt han seg inn gjennom ei sidedør. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Marie Kolnes / Dagbladet Vis mer

Philip Manshaus terrordømt

- Redd det skal skje igjen

Dersom Philip Manshaus (22) ikke anker, vil den historisk strenge dommen mot ham bli stående. Rettssystemet vil være ferdig med å behandle saken. For ofrene har arbeidet med å komme seg videre så vidt begynt.

Publisert

- Han kom seg ikke inn hoveddøra, så han gikk rundt hit. Da begynte han å skyte.

Ti måneder etter at Al-Noor-moskeen ble angrepet, viser Shan Mohammed (25) Dagbladet rundt i gudshuset, som fortsatt bærer preg av terroren.

Glassdøra ved sideinngangen på bygget er ødelagt. På veggene i bønnerommet ser man flere kulehull. Først nylig ble teppegolvet byttet ut. I mange måneder kunne man se sporene av den blodige slåsskampen mellom terrordømte Philip Manshaus (22) og mennene som overmannet ham.

Se video fra moskeen øverst i saken.

KULEHULL: To kulehull i veggen er en konstant påminnelse om det som skjedde den 12. august 2019. Foto: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet
KULEHULL: To kulehull i veggen er en konstant påminnelse om det som skjedde den 12. august 2019. Foto: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

- Moskeen har vært et sted man drar til for å senke skuldrene, ta en pause fra omverdenen og bare være alene med sine egne tanker. Nå er det både fysisk og psykisk annerledes. Fysisk, fordi man ser veldig mange ting her som er tegn på det angrepet. Psykisk, fordi man tenker at noen har plukket ut muslimer som et mål. Å komme til moskeen er ikke det samme lenger, forteller Mohammed.

Forsøk på massedrap

Manshaus har forklart at han med angrepet på moskeen ønsket å drepe så mange muslimer som mulig. Torsdag ble han dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for moskéangrepet og drapet på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen. Dommen er den strengeste som noensinne er avsagt i Norge.

DØMT: Philip Manshaus (22) dømmes til 21 års forvaring med 14 år minstetid. Video: NTB Scanpix Vis mer

Blir ikke som før

Mohammed har gått i Al-Noor-moskeen siden har var åtte år gammel. Nå har han vanskelig for å se for seg at den noen gang blir som før. Siden angrepet har langt færre medlemmer kommet til bønn og andre samlinger. Flere plasser på barnas koranskole står tomme. Mohammed forklarer at mange fortsatt er redde.

- Det er en del frykt. Spesielt er noen redde for at det skal skje igjen. Når noe sånt skjer i moskeen du har gått i hele livet, er det først og fremst vanskelig å vite hva det er man skal kjenne. På den ene siden ble vi angrepet, på den andre siden ble vi som lokalsamfunn også påvirket av drapet på Johanne. Det er mange ting.

SATT SPOR: For ikke lenge siden fikk bønnerommet et nytt teppe. Det forrige hadde blodflekker etter terrorangrepet. Foto: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet
SATT SPOR: For ikke lenge siden fikk bønnerommet et nytt teppe. Det forrige hadde blodflekker etter terrorangrepet. Foto: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Mohammed har, i likhet med mange medlemmer av moskeen, fulgt rettssaken mot Manshaus tett.

- Mitt ønske var at han skulle få den dommen han fortjente, den dommen som var rettferdig. Den mener jeg han har fått nå, sier Mohammed.

- Livet har endret seg grunnleggende

Før Manshaus gikk til angrep på moskeen, drepte han stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17). Under rettssaken forklarte mora til Johanne seg.

MANSHAUS: Dagbladet møtte bistandsadvokat Elisabeth Hagen etter at Philip Manshaus fikk historisk streng straff i Asker og Bærum tingrett torsdag 11. juni 2020. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

- Det er på en måte som å miste to barn, sa kvinnen i retten.

Elisabeth Hagen er bistandsadvokat for mora. Da hun møtte Dagbladet etter at dommen var opplest torsdag, fortalte hun at klienten håper saken ikke kommer opp igjen, og at den nå skal være avsluttet som straffesak.

- Den dagen her har vært ekstremt tung, vanskelig og tøff. Alt har på en måte kommet opp igjen for henne, så dette har vært en veldig tung dag, sa Hagen.

- Går det an å si noe om hvordan livet har forandret seg for henne det siste året?

- Da tror jeg vi måttet ha lengre tid enn vi har nå. Det har endret seg dramatisk og grunnleggende. Så må hun bruke tid til å stable et nytt liv på beina.

Philip Manshaus ble 11. juni dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid. Han har tatt to ukers betenkningstid på om han ønsker å anke dommen. Dersom verken han eller aktoratet velger å anke, vil dommen bli rettskraftig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer