- Redd dette kan bli en ny Muhammed-strid

Religionsfilosof om de muslimske reaksjonene på pavens tale. I dag var det demonstrasjoner i Kairo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Talen som pave Benedikt XVI holdt tirsdag, hvor han siterte den bysantinske keiseren Manuel II Palaeologus, som på 1300-tallet skrev at alt Muhammed stod for, var «ondt og umenneskelig», har vakt sterke reaksjoner.

Ikke bare krever talsmenn for muslimske miljøer rundt om i verden at paven ber om unnskyldning. I dag stemte samtlige av de 342 medlemmene av den pakistanske nasjonalforsamlingen for en resolusjon som krever at paven trekker tilbake uttalelsene han kom med under universitetsforelesningen.

- Hendelsene etter 11.september har allerede skapt nok rifter mellom religioner, og det er en fare for at denne uttalelsen vil skape ytterligere konflikt, heter det i resolusjonen, skrevet av Fazal Karim i Den muslimske liga.

I Kairo samlet rundt 100 demonstranter seg i en protest mot Vatikanet utenfor al-Azhar-moskeen, melder CNN.

- Dette var et lærd stykke arbeid

De muslimske reaksjonene står ikke i forhold til det pave Benedikt XVI sa under talen på Regensburg-universitetet i Tyskland. Det mener religionsfilosof Jan Tomas Andfindsen ved universitetet i Uppsala.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.