Redd EU kommer splittet ut av brexit

Frankrikes president Emmanuel Macron er bekymret for EUs framtid.

BEKYMRET: Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt til lederne av de europeiske landene at de ikke må tenke på seg selv i brexit-forhandlingene, men EU. Her snakker Macron under nyttårstalen til fransk presse. Foto: NTB scanpix
BEKYMRET: Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt til lederne av de europeiske landene at de ikke må tenke på seg selv i brexit-forhandlingene, men EU. Her snakker Macron under nyttårstalen til fransk presse. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember ble Storbritannia og EU enig om fase én i brexit-forhandlingene. Fase to er i gang, og det er ventet at det er her flokene i skilsmissen vil ligge.

Flokene er både Storbritannia og EU klare over, men både Storbritannias statsminister Theresa May og Tyskland forbundskansler Angela Merkel lover til hvert sitt folk at de skal komme godt ut av skilsmissen.

Redd for «ego-trip»

Lovnadene til tross. Frankrikes president Emmanuel Macron er redd unionen vil komme splittet ut av skilsmissen. Han er redd hvert enkelt EU-land vil tenke mer på seg selv enn unionen.

Macron sier i et intervju med avisa The Telegraph at han har sagt til lederne av de europeiske landene at de må være fokusert på EUs «kollektive interesse» under brexit-forhandlingene, slik at de 27 medlemslandene ikke kommer i en «ugunstig situasjon».

Presidenten sier at det vil bli konsekvenser for unionen dersom enkelte land vil bruke forhandlingene til å følge sine egne interesser, og at EU og medlemslandene må unngå «fangens dilemma».

«Fangens dilemma»

«Fangens dilemma» er i spillteorien en situasjon eller en tilstand der to personer har ett valg: Tilstå eller holde tett.

Macron mener at dersom EU ikke står samlet, kan de komme dårlig ut av forhandlingene med Storbritannia.

- Hver og en av oss kan ha egne interesser. Det er det «fangens dilemma» handler om. Alle kan ha interesse i å forhandle selv, og tror at de kan forhandle bedre enn naboen, sier Macron til The Telegraph og fortsetter:

- Hvis vi gjør det, er det sannsynlig at vi kollektiv kan skape en situasjon som er ugunstig for EU og dermed hver enkelt av oss, sier han.

- Torden og lyn

Theresa May har lovet britene at de skal være ute av EU 29. mars 2019. Tidspresset om å få bli enig med EU er derfor stort.

Brexitminister David Davis sa tirsdag at han forventer at også fase to av forhandlingene vil by på «torden og lyn» mellom partene. Han sier til The Guardian at han tror de vil lykkes, selv om forhandlingene kanskje ikke vil oppleves rettferdige.

I første fase av forhandlingene ble vilkårene for utmeldingen diskutert. I fase to begynner de viktige avklaringene. Det er ventet at handel vil bli den største utfordringen, blant annet framtidig handelsavtale mellom EU og Storbritannia.

EU tema i nyttårstaler

Ikke bare Emmanuel Macron tar til orde for mer samarbeid i unionen. Angela Merkel, som i likhet med Macron er en tydelig EU-tilhenger, sa i sin nyttårstale at hun ønsker mer samhold blant EUs medlemsland. I talen sa Merkel at det er viktig at de 27 landene som blir igjen i EU etter brexit, innser betydningen av å fortsatt holde sammen.

- Tysklands framtid er udelt knyttet til Europas framtid, sa Mekel.

Emmanuel Macron har siden valget jobbet for å sette i gang en prosess for tettere integrering i eurosonen. Macron sa i sin nyttårstale at han mener borgerne må få mer å si for hvordan framtida skal utformes og at han ønsker å gi EU et dytt i retning av mer konsultasjon med folket.