Redd for å bli erklært psykisk syk

Anders Behring Breivik er opptatt av å fremstå som frisk i samtalene med de rettspsykiatrisk sakkyndige.

SKAL OBSERVERES I OVER 100 TIMER AV RETTSSAKKYNDIGE: Anders Behring Breivik møtte igjen psykiaterne i Ila fengsel og forvalingsinstans i dag tidlig.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL OBSERVERES I OVER 100 TIMER AV RETTSSAKKYNDIGE: Anders Behring Breivik møtte igjen psykiaterne i Ila fengsel og forvalingsinstans i dag tidlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: Skal observere Breivik i minst 100 timer

De to rettspsykiatrisk sakkyndige skal vurdere om Anders Behring Breivik har vært bevisstløs, har hatt psykose eller psykisk utviklingshemming av høy grad. Det følger av straffelovens paragraf 44 at dette gjør en person straffri. De skal også vurdre ham opp mot straffelovens paragraf 56c, altså om han har en alvorlig svekket lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, men ikke var psykotisk.

- Vil ikke bli erklært syk Sentrale kilder sier til Dagbladet av Anders Behring Breivik frykter at de to sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Huseby skal komme til den konklusjonen. Breivik skal etter det Dagbladet kjenne til absolutt ikke ønske å bli erklært psykotisk eller straffri av andre grunner.

Breivik ser nemlig på seg selv som den fremste representanten for en europeisk motstandsbevegelse som skal kjempe mot islam. Han ser på sine grusomme handlinger som ubehagelige, men nødvendige, og ønsker også at alle andre skal ha det inntrykket.

Ifølge forsvarer, advokat Geir Lippestad har Breivik et mantra han har gjentatt overfor seg selv og politiet etter at han ble tatt: «Det var grusomt, men nødvendig».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer