SKAL OBSERVERES I OVER 100 TIMER AV RETTSSAKKYNDIGE: Anders Behring Breivik møtte igjen psykiaterne i Ila fengsel og forvalingsinstans i dag tidlig.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL OBSERVERES I OVER 100 TIMER AV RETTSSAKKYNDIGE: Anders Behring Breivik møtte igjen psykiaterne i Ila fengsel og forvalingsinstans i dag tidlig. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Redd for å bli erklært psykisk syk

Anders Behring Breivik er opptatt av å fremstå som frisk i samtalene med de rettspsykiatrisk sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Skal observere Breivik i minst 100 timer

De to rettspsykiatrisk sakkyndige skal vurdere om Anders Behring Breivik har vært bevisstløs, har hatt psykose eller psykisk utviklingshemming av høy grad. Det følger av straffelovens paragraf 44 at dette gjør en person straffri. De skal også vurdre ham opp mot straffelovens paragraf 56c, altså om han har en alvorlig svekket lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, men ikke var psykotisk.

- Vil ikke bli erklært syk
Sentrale kilder sier til Dagbladet av Anders Behring Breivik frykter at de to sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Huseby skal komme til den konklusjonen. Breivik skal etter det Dagbladet kjenne til absolutt ikke ønske å bli erklært psykotisk eller straffri av andre grunner.

Breivik ser nemlig på seg selv som den fremste representanten for en europeisk motstandsbevegelse som skal kjempe mot islam. Han ser på sine grusomme handlinger som ubehagelige, men nødvendige, og ønsker også at alle andre skal ha det inntrykket.

Ifølge forsvarer, advokat Geir Lippestad har Breivik et mantra han har gjentatt overfor seg selv og politiet etter at han ble tatt: «Det var grusomt, men nødvendig».

- Min klient sier han har et 60-årsperspektiv. Han mener fortsatt at verden ikke forstår han, men at det vil den gjøre om 60 år, har Lippestad sagt til Dagbladet.

Han ser også på seg selv som en stor ideolog. I innledningen til sitt såkalte manifest skriver Breivik at han er kommandør i organisasjonen «Knights Templar Europe» og en av flere ledere av den nasjonale og paneuropeiske motstandsbegevegelsen. Ingenting i etterforskningen så langt tyder på at disse organisasjonene har eksistert i tilknytning til Breivik. Breivik derimot, skriver at det er 13 millioner potensielle deltakere i denne hæren, og at europere må forstå at demokrati og valg ikke er løsningen.

- Jeg er uskyldig i alle lovbruddene jeg har blitt beskyldt for. Det er bevist at vi, Tempelridderne og resten av den nasjonale motstandsbevegelsen er den høyeste militære autoritet i dette landet, og vi har rett og plikt til midlertidig å ta politisk og militær kontroll over vårt land, skriver Breivik selv om hva tempelriddere skal si når de blir kjent skyldige i retten. 

Han har tidligere i avhør kommet med absurde krav, han krever en «fullstendig samfunnsomveltning», dersom han skal forklare seg om andre påståtte terrorceller. Breivik krever at regjeringen må gå av og at kongehuset må abdisere. Breivik krever også å ta ledelsen over Forsvaret.

Forsøker å lure sakkyndige
Pål Grøndahl, som har vært rettssakskyndig i nær 100 straffesaker, deriblant Lommemannen-saken, forteller at alle sakkyndige må ha i bakhodet at den siktede kan forsøke å lure de sakkyndige.

- De som egentlig er psykisk «friske» og ønsker å bli ansett som «syke» i rettspsykiatrisk forstand, gjør det for å bli frikjent eller for å mildne straffen. De som er syke og ønsker å bli blir ansett som frisk gjør de fordi de rett og slett - feilaktig - anser seg som fornuftige og psykisk sunne, sier Grøndahl til Dagbladet.
 
Det finnes en del eksempler på at tiltalte forsøker å lure de rettssakkyndige. Grøndahl forteller at sakkyndige da må grave i dybden, og at de er klar over at de kan bli forsøkt lurt.

- Det finnes bred litteratur og temaet. Det er også en rekke tester man kan benytte i slike saker, selv om norske sakkyndige er svært tilbakeholdne med slike tester, sier Grøndahl.
 

KOMMER MED SIN EVALUERING 1. NOVEMBER: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
KOMMER MED SIN EVALUERING 1. NOVEMBER: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer