Redd for å dø av pillene

- Jeg er forbanna på legemiddelindustrien. Jeg fatter ikke at de får lov til å være så kyniske at de kan spekulere i menneskeliv, sier hiv-positive Ole Johnny Vincent (43) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hiv-positive veteranen raser mot legemiddelindustrien etter at Dagbladet søndag kunne bringe utspillet fra forsker Carol Holm-Hansen i Folkehelsa om hvordan farmasifirmaer prioriterer å forske på medisiner framfor å lage en vaksine som kan kurere hiv-pasientene.

20 år med hiv

Ole Johnny har vært hiv-positiv i snart 20 år. En gang tidlig på 80-tallet ble han smittet.

Nå er han lenket til en milelang rekke av tunge medikamenter.

«Cocktailen», som det heter på folkemunne, har for Ole Johnnys del bestått av opp til 42 piller som han måtte ta hver eneste dag, til faste tider. Morgen og kveld. I tillegg til cocktailen må han spise smertestillende piller og sovepiller.

- På det verste var jeg nok oppi 50 piller om dagen, sier han.

- «Cocktailen» jeg går på nå består bare av ni piller, men jeg tar fortsatt smertestillende piller og piller mot søvnproblemer, sier han.

- Redd for å dø

- I det siste har jeg følt en snikende redsel for å dø av alle medikamentene jeg propper i meg. Da jeg begynte på medisinene i 1996, så jeg veldig lyst på framtida. Men etter hvert viser det seg at flere brukere dør nettopp av medisinene, sier han.

Og legger til:

- Dessuten må jeg leve et så sosialt begrenset liv at jeg føler det uverdig. Pillene jeg spiser må jeg ta til så nøyaktige tider at jeg ikke kan gå på besøk til folk. Jeg er lenket til hjemmet mitt.

- Vandrende apotek

Ole Johnny er gift med Inger Lise. Hun er hiv-negativ, og en viktig støttespiller for sin mann.

Gleden over medikamentene er blitt erstattet med frykten for at kroppen ikke skal tåle mer.

- Det er klart at vi skal gjøre det vi kan for å forske fram en vaksine, men jeg tror dessverre at de som er hiv-positive i dag blir nødt til å basere seg på medikamenter så lenge de lever, sier farmasøyt på Ullevål apotek, Merete Klausen.

anders.h.ystad@dagbladet.no