TILBAKE PÅ UTØYA: Adrian Pracon (21) overlevde Utøya-massakren. I dag var han tilbake sammen med om lag 500 andre overlevende. Her er han på minnestedet som er opprettet langs riksveien, Utøya i bakgrunnen. Foto: Espen Røst/Dagbladet
TILBAKE PÅ UTØYA: Adrian Pracon (21) overlevde Utøya-massakren. I dag var han tilbake sammen med om lag 500 andre overlevende. Her er han på minnestedet som er opprettet langs riksveien, Utøya i bakgrunnen. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

- Redd for å få sammenbrudd

Adrian Pracon (21) tilbake på Utøya sammen med andre overlevende i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTVIKA (Dagbladet): - Denne dagen har jeg gruet meg veldig til, forteller Adrian Pracon (21), én av de omkring 500 overlevende som i dag valgte å returnere til Utøya.

Fylkessekretæren i Telemark AUF berget livet ved å late som om han var død på en stein i vannkanten. Han ble beskutt og den ene kula sneiet hans høyre skulder.

Redd
Et stort apparat tok imot AUF-ungdommene og deres pårørende på øya i dag.

Politiet, Kripos og frivillige organisasjoner bisto ungdommen underveis og svarte på spørsmål.

Stedet der de ble omkomne funnet, var markert med blomsterkranser, bilder og lys.

- Jeg har vært redd for å dra tilbake. Redd for at det som skjedde forrige gang jeg besøkte øya, skulle gjenta seg. Jeg fryktet at den psykiske påkjenningen ved å se stedet der jeg ble skutt og der mine venner ble drept, skulle bli for mye, at jeg skulle få et sammenbrudd.

Flukten
Ungdommene fikk bevege seg fritt på øya i dag.

21-åringen forsøkte blant annet å gjenskape sin flukt ned til vannkanten.

- Jeg husket at jeg løp, at det var noen trær og at veien tok slutt. Nå fikk jeg se stien jeg og at jeg hadde faktisk løpt ganske langt. Terrenget var også veldig kupert, noe jeg ikke husket i det hele tatt etterpå.

Besøket har vært en svært emosjonell opplevelse for de overlevende.

- Jeg har grått mye, både alene og sammen med andre, og jeg har ledd en del. Det føles som om jeg har fått utløp for mange følelser. Det kommer til å ta lang tid til å bearbeide denne opplevelsen, men jeg sitter igjen med en følelse av håp, at vi kommer oss videre fra det.