Redd for å forklare seg

17-åringen hevder hun ble tvangsgiftet, og hun tør ikke forklare seg i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet.no): Sterke følelser var i sving i rettssal 4 i Drammen tingrett i ettermiddag. En 17 år gammel jente fra Nord-Irak hevder hun ble tvangsgiftet med en mann i fjor sommer, og nå har påtalemyndigheten tiltalt både jentas far og eldre stebror etter tvangsgifteparagrafen i straffeloven.

Bare en gang før har en lignende sak vært prøvd for norsk rett, en sak som endte med frifinnelse.

Troppet opp i retten

Den 17 år gamle jenta trosset sin egen frykt og møtte opp i retten i dag, men først etter at dommeren i saken hadde beordret faren, storebroren og resten av familien hennes ut av rettslokalet. Den lille vevre, men sterke jenta kom inn dommerens dør da salen var ryddet. Hun var blitt smuglet fra sitt nye, men hemmelige sikkerhetsklarerte bosted hos en norsk familie.


- Jeg ønsker ikke å forklare meg om min far og min bror, fortalte hun retten.

Hun begrunnet det med at hun var sliten og lei av å forklare alt enda en gang.

- Føler du deg truet, er du redd?, spurte bistandsadvokat Monica Lindbeck.

- Ja, svarte 17-åringen, som har brutt med familien sin.

MØTTE I RETTEN: Etter at faren og broren til 17-åringen forlot rettssalen turde fornærmede i saken å vise seg. Men hun var redd for å snakke, og sa hun ikke ønsket å forklare seg om ekteskapet hun hevder hun presset inn i. Til høyre sitter jentas bistandsadvokat Monica Lindbeck, mens en polititjenestekvinne passer på 17-åringen i rettssalen. Foto: OLIVER ORSKAUG
MØTTE I RETTEN: Etter at faren og broren til 17-åringen forlot rettssalen turde fornærmede i saken å vise seg. Men hun var redd for å snakke, og sa hun ikke ønsket å forklare seg om ekteskapet hun hevder hun presset inn i. Til høyre sitter jentas bistandsadvokat Monica Lindbeck, mens en polititjenestekvinne passer på 17-åringen i rettssalen. Foto: OLIVER ORSKAUG Vis mer

Ektemann ikke avhørt

Deretter begynte en heftig juridisk diskusjon om hvorvidt hennes politiforklaringer og et rettslig avhør fra tidligere i år kunne legges frem som bevis i saken.

Midt i den juridiske kryssilden satt den spinkle 17-åringen og forsøkte å holde følelsene sine i sjakk, mens de tiltaltes forsvarere forsøkte å lokke henne til å vitne mot sin far og bror. Spørsmålet om hun skal vitne er utsatt til onsdag.

Forsvarerne reagerer også på at 17-åringens angivelige ektemann ikke er avhørt av norsk politi. Etterforskerne hevder de ikke har klart å få fatt i ham via de rette kanaler, men advokatene har snakket med ham og kunne få ham på en telefonlinje fra Irak i retten.

Etter mye frem og tilbake gikk påtalemyndigheten til slutt med på å føre ham som et vitne i saken senere i uken.

Betrodde seg til venninne

Det var i fjor høst at 17-åringen første gang fortalte noen at hun var blitt giftet bort mot sin vilje. Hennes jevnaldrene venninne på skolen lurte på hvorfor hun hadde giftering, og sakte men sikkert turde den irakiske jenta å betro seg.

Til venninnen har 17-åringen fortalte om et liv preget av frykt for sin bror og far, i et hjem hvor hun ble utsatt for vold og hvor hun måtte være inne det meste av tiden slik at hun kunne holdes under kontroll.

- Hun fikk ikke den friheten hun har rett på, sa bestevenninnen og slet med å holde tårene tilbake da hun gjenfortalte hva hun hadde fått vite.

- Jeg så videoen fra bryllupsfesten, men det så ikke ut som noe kjærlighetsforhold. Min venninne fortalte meg at hun bare hadde truffet mannen sin noen dager eller uker før de ble gift.

Venninnen fortalte at også hun var redd for å forklare seg, etter hva hun har hørt at familien til 17-åringen skal ha gjort.

Ikke gift

De tiltaltes forsvarere mener jenta rent juridisk ikke er gift. I hennes hjemland er det slik at man først har en vielsessermoni med en imam, men at ekteskapet ikke er formelt før paret har møtt hos en dommer og registrert seg som ektefeller. Dette har ikke skjedd, fordi aldersgrensen for dette i Irak er 18 år.

Flyttet hjemmefra

I januar i år fattet barnevernet i Drammen et hastevedtak om at 17-åringen skulle overføres til et sikkerthetsbeskyttet beredskapshjem. Da vedtaket ble forkynt for familien, med tre politfolk tilstede, ble både far og bror rasende og truet med drap og voldtekt.

Broren truet representanten fra barnevernet med å ta henne til fange og voldta henne. Dette har han erkjent i retten og beklaget. Da det gikk opp for faren at datteren flyttet ut, pekte han på politimennene, tolken og de ansatte fra barnevernet i sin egen stue og sa at de nå var vitner til at faren måtte drepe sin egen datter for å gjenopprette æren til familien.

- Jeg var sint og sa mye rart. Jeg mente det selvfølgelig ikke og har beklaget min oppførsel siden, sa faren i retten.

Om far og sønn blir funnet skyldig etter tiltalen risikerer de inntil seks års fengsel.

Les også:

- De er forlovet, ikke gift.

- Truet med å drepe om hun ikke giftet seg.

FORSVARERE:</B> Jan Glent forsvarer sønnen på 20, mens hans kollega Nadia Hall forsvarer faren (44) til jenta som hevder hun er tvangsgiftet.
AKTOR OG SAKKYNDIG:</B> Olav A. Ramel Haaland representerer påtalemyndigheten, mens Unni Wikan er oppnevnt som sakkyndig i saken.