- Redd for å gjøre jobben

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må snarest sette ned en kommisjon som ser på politiets maktbruk i narkotikasaker, krever MDGs Farid Shariati.

AVVENTER: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) avventer riksadvokatens gjennomgang av politiets maktbruk i mindre narkotikasaker. Det holder ikke, mener MDG. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
AVVENTER: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) avventer riksadvokatens gjennomgang av politiets maktbruk i mindre narkotikasaker. Det holder ikke, mener MDG. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Politiets ulovlige maktbruk i narkotikasaker er vår tids største rettsskandale. Nå er det bekreftet, sier Farid Shariati sosialpolitisk talsperson i MDG.

Bekreftelsen Shariati snakker om er statsadvokatenes tilbakemeldinger til riksadvokatens pågående gjennomgang av politiets bruk av ransaking og øvrig maktbruk i mindre narkotikasaker.

Men allerede før Riksadvokaten har trukket sin konklusjon mener Shariati justisministeren må på banen.

- Veldig mange ser nå at politiet må endre praksis, men hvor er justisministeren? For meg er det åpenbart at justisministeren er redd for å gjøre jobben sin på dette området. Jeg mener det som har kommet fram om politiets ulovlige maktbruk allerede har fått Nav-skandalen til å se ut som en bagatell, sier Shariati.

Justisministeren er Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet som bare har sittet i jobben i to uker.

- Jeg er opptatt av at det ikke skal være tvil om at politiets praksis ved bruk av tvangsmidler i narkotikasaker er i samsvar med reglene. Jeg er derfor tilfreds med at riksadvokaten har pålagt statsadvokatene å gjennomføre en kartlegging og vurdering av politi og påtalemyndighets praksis på dette området, sier Mehl.

Krever gransking

Shariati mener det ikke holder å avvente riksadvokatens gjennomgang. Påtalemyndigheten er ett spor, men MDG-politikeren mener skandalen er så åpenbar at det bør settes ned en kommisjon som får sett på alle sider av saken.

- Justisministeren må få på plass et mandat for en gransking både fagfolk og sivilsamfunnet har krav på. Her må alle kortene på bordet, og vi må ikke være fremmede for at de alvorligste maktmisbrukerne i politiets og påtales ledelse skiftes ut, sier Shariati.

- Emilie Enger Mehl har sittet i kort tid, er det ikke naturlig for en ny regjering å avvente riksadvokatens konklusjon?

- Det er forskjell på å forskuttere en prosess, og det å gjøre jobben sin. Riksadvokaten er ikke nødvendigvis den som skal sitte med alle løsningene. Det er politikernes jobb å sørge for en opprydning der innbyggernes menneskerettigheter krenkes. Det virker som at justisministeren er mer opptatt av politisk spill, enn å forsvare viktige rettsprinsipper og borgernes rettssikkerhet, sier Shariati.

Justisminister Mehl lar seg imidlertid ikke stresse av MDG-politikeren, og avventer nå riksadvokatens konklusjon om omfanget av ulovlig ransaking.

- Riksadvokatembetet har informert om at de går igjennom alle rapportene med sikte på å lage en nasjonal rapport hvor deres vurdering kommer fram. Embetet har tidligere varslet at man, i samråd med Politidirektoratet, vil vurdere om det er behov for ytterligere tiltak.

- Det er naturlig for meg å vente med å kommentere resultatet av de regionale gjennomgangene til riksadvokaten er ferdig med sin nasjonale rapport, sier Mehl.

Startet med rusreformen

Det var i forbindelse med diskusjonen om forrige regjerings rusreform at debatten også blusset opp om politiets maktbruk i mindre narkotikasaker.

I høringen om rusreformen i vinter var det en tydelig uenighet mellom riksadvokat Jørn Maurud og blant annet statsadvokat Geir Evanger i Oslo om politiets mulighet til å ransake mistenkt, bopel og ved tvang kreve rustester.

Dagbladet avslørte kort tid etter at riksadvokat Maurud ville sette i gang en fullstendig gjennomgang av politiets praksis i mindre narkotikasaker, der han mener politiet i mange tilfeller ikke har mulighet til å benytte tvangsmidler.

«Politiet kan ha ransaket personer ulovlig i alle år», var Dagbladets tittel. Shariati i MDG mener etter å ha lest statsadvokatenes redegjørelse til riksadvokaten at forbeholdet nå kan fjernes.

- Rapportene viser at hvor alvorlig svikten har vært, selv om det bare er stikkprøver i et begrenset tidsrom. Rapporten fra Rogaland er mest åpen og selvransakende. Den forteller tydelig at det har vært en feilpraksis og at det er nødvendig med presiseringene fra Riksadvokaten. Det gjennomgående i rapportene er mangelen på oversikt over omfanget, ransakinger og tvangsbruk er ikke blitt registrert, sier Shariati.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer