Redd for å møte datterens drapsmann

Mens mamma til den drepte Stine Sofie Sørstrønen fulgte siste rettsrunde i Baneheia-saken fra bakerste benk i Høyesterett, jobbet datterens drapsmann som vanlig i fengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan aldri bli ferdig med denne saken, sier Ada Sofie Austegard.

Hun står midt i Høyesterettssalen i Oslo. Jan Helge Andersens forsvarer i Høyesterett, høyesterettsadvokat Erling O. Lyngtveit, tar med seg saksdokumentene og spaserer ut i sola. Mamma til Stine Sofie og drapsmannens forsvarer veksler ikke et ord.

- Jeg er redd og har vondt i magen. Jeg kan treffe min datters drapsmann på gata om få år. Det er skremmende, sier Austegard.

Drapstilbud

Hun har fått flere seriøse henvendelse fra personer som har tilbudt seg å leie torpedoer for å drepe eller lemleste Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen, som begge er dømt for sex- og barnemordene i Baneheia.

- Men jeg synes ikke det er rett måte takle tingene på, sa hun til TV2 i går kveld.

Austegard sa intet om at de personene som hadde henvendt seg til henne, hadde oppgitt sine navn. Hun sa heller ikke på hvilken måte henvendelsene hadde kommet.

Politiet er ikke koblet inn i denne del av saken.

Siste runde

Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel i Kristiansand byrett, og 19 års fengsel i Agder lagmannsrett for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen. Andersens ekskamerat, Viggo Kristiansen, ble dømt til 21 års forvaring, men fikk ikke saken sin opp for landets øverste domstol.

Andersen mener han har fått for liten strafferabatt etter at han bidro til å oppklare saken.

Men den drapsdømte 21-åringen møtte ikke opp i retten som skal avgjøre hvor mange år han må sitte inne.

- Han er en kar som ikke liker å være blant mye folk. Det er hans personlighet. Han har ikke ønske om å stikke seg fram - han ønsker å være mest mulig anonym, sier Andersens forsvarer i by- og lagmannsretten, advokat Ben Fegran, til Dagbladet.

Jan Helge Andersen jobbet som vanlig i Skien kretsfengsel i går formiddag.

- Han hadde en helt vanlig dag i fengslet. Han begynte på videreutdannelse innen kokkefaget i Arendal, og planen er at han skal fortsette med dette i Skien kretsfengsel. Han har hele tida sagt at han ønsker å få lagt saken bak seg, og at han vil komme i gang med soningen, sier Fegran.

I Høyesterett hevdet advokat Erling O. Lyngveit at Andersen ventet å få redusert straff fordi han fortalte alt han visste om drapene. Lyngtveit understreket gang på gang at det var hans klient som nærmest hadde løst hele saken.

- De skyldige har blitt stilt til ansvar og småpikenes foreldre har kunnet få svar. De har også fått økonomisk erstatning for tapene, som er den eneste muligheten samfunnet har til å gi pårørende oppreisning. Andersens forklaring bidro til å gjøre alt dette mulig, hevdet Lyngtveit.

SKREMT MOR: Mamma til drepte Stine Sofie Sørstrønen, Ada Sofie Austegard, fulgte i går siste rettsrunde i Banheia-saken. Jan Helge Andersens forsvarer, høyesterettsadvokat Erling O. Lyngtveit (t.v), tar med seg saksdokumentene og spaserer ut i sola.