Redd for å virke kynisk i retten

Den drapstiltalte stemora (24) var så følelsesmessig blokkert at hun planla å lese historier om døde barn på Internett før rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Med det håpet stemoren å ikke fremstå som kald og kynisk i retten.

Det kom fram i Trondheim tingrett i går, rett etter at tiltalte hadde grått og gitt uttrykk for sterk skyldfølelse i forhold til stedatterens (3) død.

- Slet med skyldfølelse

- Jeg hadde det helt for jævlig, sier tiltalte om hvorfor hun prøvde å ta livet sitt i januar i år. Hun mener selvmordsforsøket ble utløst av at hun fikk vite at siktelsen var utvidet fra uaktsomt til forsettlig drap.

- Jeg slet med skyldfølelse; at jeg ikke hadde gjort nok; at jeg ikke hadde renset munnen for oppkast, at jeg kanskje ikke hadde tatt harde nok kompresjoner. Hadde det ikke vært for meg, så hadde hun levd i dag, sier en gråtende 24-årig stemor i vitneboksen.

I et spørsmål fra rettspsykiatrisk sakkyndig Jofrid A. Nygaard blir det referert til en journal fra Brøset psykiatriske sykehus, hvor tiltalte oppholdt seg i varetektstida. Der kommer det fram at tiltalte planla å lese triste historier om døde barn på Internett et par dager før rettssaken. Hun ville ta fram noen følelser for ikke å virke kald og følelsesløs i retten.

Blokkerte følelser

- Jeg hadde blokkert alle følelser angående min stedatter og fallet i trappa. Det ble for vondt og angstfylt. Jeg hadde lite kontakt med disse følelsene, og ville ha kontakt med dem igjen før rettssaken, så jeg ikke skulle sitte her som en zombie, forklarer tiltalte.

Hun hadde tenkt å gå inn på Internett-siden Vi som har et barn for lite , fordi det der skal være mange triste historier som tidligere har fått tårene hennes til å trille.

- Det er en måte å bryte ned muren som var bygd opp rundt mine egne følelser. Men jeg behøvde ikke å gjøre det. Det var nok å lese obduksjonsrapporten til NN (stedatteren), sier kvinnen.

Rettsoppnevnt sakkyndig Olav A. Haugen har reist tvil om besvimelsen tiltalte har beskrevet i forbindelse med jentas død. I går ble tiltaltes sykehistorie - som innbefatter seks andre tilfeller av besvimelse/bevisstløshet - gjennomgått: Etter å ha blitt stukket av brennmanet, etter dansing på fest, etter astmaanfall på rekruttskolen, etter fall i militæret, etter å ha fått en albue i hodet og etter å ha slått hodet i vinduskarmen.

SKYLDFØLELSE: - Hadde det ikke vært for meg, så hadde hun levd i dag, sier en gråtende stemor (24), og gir uttrykk for sterk skyldfølelse for stedatterens (3) død.