Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Redd for at du vil sprekke og skylde alt over pa oss»

Her er samtalene som er så kompromitterende for Kjell Inge Røkke og hans personlige assistent, John Inge Valand (43).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valand har vært Røkkes butler og jobber fortsatt som hans assistent med ansvar for bl.a. bilpark, båter og fly.

Han oppga i retten at han tjente 820 000 kroner i fjor. Valand var den mest aktive i å ordne alt det praktiske i forhold til båtmekler Erik Øye og sjøfartsinspektør Claes Pallin for å få tatt kystskippereksamen, men har konsekvent nektet å la seg avhøre av politiet.

Hans uttalelser gjennom tapede samtaler fra 18. og 19. august er likevel blant politiets viktigste bevis. Da han ble spurt av dommer Torjus Gard om han ville forklare seg i går, reiste han seg og sa:

-  Nei, denne saken har vært en enorm belastning for meg og min familie. Min profesjon er tilbaketrukket, og nå har jeg blitt trukket ut på gata av disse journalistene.

Mer fikk han ikke sagt før dommer Torjus Gard ga ham beskjed om at han måtte sette seg når han heller ikke ville forklare seg.Til Dagbladet sier Valand at han hadde mye han hadde forberedt seg på å si, men at han ikke ser seg tjent med å gjengi dette til mediene.

Begge samtalene er fra søndag 19. august, dagen etter at DN avslørte sertifikatskandalen.

Her er noen utdrag: John Inge Valand: -  Erik.


Erik Øye:
-  Ja hei, det er Erik her, jeg tenkte på, jeg skal møte han advokaten på tirsdag. Men har det skjedd noe mer eller noe sånt noe? Skal vi ha et møte i morgen eller?

 EN TAUS BUTLER: John Inge Valand, som er Røkkes altmuligmann, hadde forberedt en        erklæring om sakens belastning da han i går skulle begrunne hvorfor han ikke forklarer seg, men dommeren sa nei. Foto: Jon Terje H. Hansen
EN TAUS BUTLER: John Inge Valand, som er Røkkes altmuligmann, hadde forberedt en erklæring om sakens belastning da han i går skulle begrunne hvorfor han ikke forklarer seg, men dommeren sa nei. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Valand: -  Nei, men Rolf Nereng (Røkkes pressetalsmann, red.anm.) ringte meg for et kvarter siden. Han sier Dagens Næringsliv har sagt til deg, de sier at vi ikke har gjennomgått kursene. Brann- og førstehjelpskursene. Har det blitt sagt noe mer?


Øye:
-  Nei.

Valand:
-  Jammen, DN sier de har snakket med deg, og at du har sprukket!(...)

Valand:
-  Det neste som kommer i DN i morgen, er en full sak på at, de skal vinkle saken mot alle de andre som har kjøpt sertifikater. Så kommer de til å nøste mer i den saken med brann-og førstehjelpskurs. Vær ærlig nå. Har du ikke sagt noe til dem?

Øye:
-  Nei, nei, nei.

Valand:
-  Ikke en kjeft?

Øye:
-  Da er det ikke noen vits å ta noe møte i dag, da?


Valand:
-  Det kommer jeg tilbake til, jeg tror ikke, jeg tror ikke, jeg tror det er for seint å ha noe møte nå, denne saken har utviklet seg med en sånn fart. Men Nereng sier at Erik Øyehar sprukket.(...)

Øye:
-  Kommer han (Røkke, red.anm.) hjem i dag eller?

Valand:
-  Ja, han skal lande i Molde nå ganske snart. Han skal på fotballkamp. Det kryr av journalister, sier Rolf Nereng som er der oppe.


Øye:
-  Ja, det kan jeg tenke meg. Kommer\'n hjem i kveld da. Det blir et helvete her også sikkert da.


Valand:
-  Mmm.


Øye:
-  Okay.

Valand:
-  Dette aner vi ikke rekkevidden av.

Ny samtale

Tre timer seinere ringer båtmekler Erik Øye opp Kjell Inge Røkkes assistent nok en gang.(...)

Valand:
-  Hvis vi kunne møtes allerede i kveld etter mørkets frambrudd ...

Øye:
-  Okay.


Valand:
-  Dette er viktig.  


Øye:
-  Ja.

Valand:
-  I morgen tidlig kommer journalister til å fotfølge deg. Også en annen ting, det er det atte ... eh for noen dager siden ... eeh ... atte ... sier de har en tape på samtalen mellom deg og Røkke. Jeg vet ikke om de prøver seg på en bløff, eller om det var virkelig.


Øye:
-  Jeg har aldri snakket med Kjell Inge Røkke om ...

Valand:
-  ... men du tar ikke ting opp på bånd.

Øye:
-  ... nei, nei, nei. Nei det gjør jeg ikke.

Valand:
-  Jeg var så redd. Jeg fikk beskjed av min advokat om å ikke ringe deg, i så fall ikke snakke om sensitive ting over telefonen. Nettopp fordi hun var redd du tar opp ting på bånd ..., men det er jo ikke til din interesse, ... eehhh.

Øye:
-  Det er jo ikke meg de er på jakt etter, liksom, men Kjell Inge Røkke har ringt meg en gang, og da. Det var ...

Valand:
-  Nettopp det den siste gangen han ringte deg. For to tre dager siden.

Øye:
-  Nei, nei, nei, det kan jeg garantere. Jeg tapet ikke den samtalen jeg hadde med Røkke da han ringte meg og sa at jeg måtte tenke meg om hva jeg sa for noe.

Valand:
-  Får du tak i Pallin om dagen, eller har han helt gått under?

Øye:
-  Jeg tror ikke jeg får tak i han. Jeg har prøvd å ringe ham et par ganger, men han svarer ikke ... så leste jeg i avisa at de tror at han ...

Valand:
-  Er på en eller annen øy?

Øye: -  Ja, men jeg har ikke snakket med ham siden jeg overrakte ham de 100 000 kronene jeg mottok av deg, jeg.

Valand:
-  ...det er klart at han, altså dette kommer til å bli et bikkjeslagsmål mellom dere to og, vet du ... mellom Pallin og deg. Jeg tror de kommer til å endevende bedriften din, i og med det du har sagt til mediene ...

Øye: -  og ja, sånn, ja, det må de bare få lov til å gjøre.

Valand:
-  Det var jævlig krise at det kom fram at du hadde mottatt 100 000 av oss, det var ikke bra.

Øye:
-  Men det visste jo Dagens Næringsliv jævlig godt da. Det var derfor jeg sa at fordelingsnøkkelen var som den var.

Valand:
-  Ja, ja, men da må det komme fra Pallin. Og Pallin nekter for å ha mottatt penger fra deg.

Øye:
-  Han sier han aldri har mottatt penger fra meg, han. Det er jo ikke meg han har fått penger av i og for seg. Det var med deg, Kjell Inge og Bobby (Robert Matos, red.anm.) jeg betalte han først de 60 000 da vi var på kontoret. Og så fikk jeg de 100 000 etterpå, som jeg forskutterte med. Ellers har alle de blå bøkene stort sett blitt betalt direkte til Pallin. Det er ikke jeg som har mottatt pengene liksom. Så den eneste gangen at jeg har mottatt penger fra kunder, ... er jo fra deg.(21. mai var Øye, Valand, Røkke og Robert «Bobby» Matos på Kjell Inge Røkkes kontor for å få skippersertifikater av sjøfartsinspektør Claes Pallin, red.anm.).

Valand:
-  ... men ja ... når alt kommer til alt (utydelig, red.anm.)


Øye:
-  Nei, nei, nei. Det jeg er redd for liksom, er at jeg blir dolket i ryggen fra både Pallin og dere. Den eneste måten Røkke klarer å komme ut av dette tror jeg, ... hvis vi ikke rotteross sammen ... det er å skylde alt på meg eller Pallin.

Valand:
-  Det vi er redd for, er at du sprekker og skylder alt på oss. Kjell Inge vil ikke skylde ting over på andre. Det har han liksom ikke noe glede av. Det vil slå tilbake på ham selv, fordi han er så mediefokusert. Han har status, denne mannen (utydelig, red.anm.). Det at vi ikke har avholdt noe brann og førstehjelp, og ettersom de opplysningene kommer fra deg, så er vi jo i big shit ...

Hele Norges coronakart