FOBIER: Anders Behring Breivik sier han det var et «edderkopphelvete» på Vålstua gård på Åsta. Han likte ikke stedet. Det blåste for mye og husene var gamle, mente han, får Dagbladet opplyst. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
FOBIER: Anders Behring Breivik sier han det var et «edderkopphelvete» på Vålstua gård på Åsta. Han likte ikke stedet. Det blåste for mye og husene var gamle, mente han, får Dagbladet opplyst. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Redd for edderkopper, jaktet på spionkameraer og gikk med munnbind

I hverdagen hjemme, på gutterommet, var Anders Behring Breivik hjemsøkt av fobier, vrangforestillinger og frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under samtaler med de sakkyndige har Anders Behring Breivik fortalt i detalj om hva han frykter i hverdagen. Psykiaterne konkluderer gjennomgående med at det dreier seg om vrangforestillinger, får Dagbladet opplyst.

Under samtalene fortalte Breivik at han tre ganger fryktet at han var overvåket. Dette var, ifølge ham selv, i 2009, 2010 og 2011. Han tenkte at han var overvåket av en europeisk etterretningsorganisasjon. Han så på det som «en test» da han kjøpte våpen.

- Dette skjedde i Praha i 2010. Jeg var dyktig til å skjule spor. Derfor tok jeg ofte ut batteriet i mobiltelefonen, og det siste året forsøkte jeg å la mobilen bli liggende igjen hjemme. Jeg brukte også teknologi for å skjule min IP-adresse, sier han til psykiaterne.

Livstruet av Ap Han fryktet han var overvåket etter en episode 18. juni i år. Da var han på Vålstua gård på Åsta øst i Hedmark.

- Først så jeg en politipatrulje ved veien, deretter så jeg en bil med en ekstra antenne og fikk følelsen av at det var en sivil politibil. Den parkerte suspekt bare 1,7 mil fra gården. Da jeg kom hjem sto låvedøra på vidt gap, og jeg trodde det var noen inne i huset, forklarer han.

Han var sikker på at det var montert kameraer inne i huset, og lette etter disse hele kvelden.

- Jeg sjekket alle sprekker og alle hull, alle naturlige steder, men fant ingenting. Jeg tenkte det ville vært rasjonelt av dem å montere kameraer, slik de gjorde mot al-Qaida, sier han, får Dagbladet opplyst.

Han vurderte også å anskaffe seg detektor for å lete etter overvåkingsutstyr. I tillegg mener psykiaterne at Breivik har vrangforestillinger om forfølgelse. Han føler seg rett og slett livstruet av Arbeiderpartiets politikk. Han mener han og hans nærmeste risikerer å bli utryddet.

Smittefrykt Etter det Dagbladet kjenner til, forteller Breivik om sin smittefrykt. Terroristen mener det er uansvarlig med folk som smitter andre. Han hevder at han alltid har vært frisk, og at han er stolt av det.

- Hypokondermentalitet er det samme som tapermentalitet, sier Breivik.

Han forteller også at han kjøpte munnbind, som han også brukte hjemme i mors leilighet etter at han flyttet tilbake dit i 2006. Han tok dette også opp med sin fastlege. Ifølge Breivik ble han likevel smittet av moren. Dette skal ha gjort han irritert på henne og morens venner, ifølge Dagbladets opplysninger.

Rettspsykolog Pål Grøndahl sier til Dagbladet at frykt for stråling og smitte er typiske tegn på paranoid schizofreni.

- Jeg har selv behandlet personer som hevder å ha vært bestrålt. Men spørsmålet om smitte er litt verre igjen. Normale mennesker er også redde for smitte. Det kommer an på hva slags smitte det dreier seg om.

- Hva tenker du om at han gikk med munnbind hjemme?

- Det er sært, men det kan også tolkes som opposisjon mot moren.

Frykt for å bli drept Breivik tror hans liv er i overhengende fare. Dagbladet kjenner til at Breivik har forklart til politiet i avhør at han trodde at Oslo-politiets beredskapstropp Delta skulle henrette ham på Utøya.

Breivik har forklart at hvis han ikke ble drept på Utøya, kom det til å være pårørende på landsida som ville lynsje ham. I forbindelse med det første fengslingsmøtet etter pågripelsen forventet han, ifølge sine forsvarere, at han kom til å bli skutt.

- GIKK MED MUNNBIND: Anders Behring Breivik fryktet smitte og stråling, får Dagbladet opplyst. Psykiatrerne mener det er vrangforestillinger. Foto: Politiet
- GIKK MED MUNNBIND: Anders Behring Breivik fryktet smitte og stråling, får Dagbladet opplyst. Psykiatrerne mener det er vrangforestillinger. Foto: Politiet Vis mer

Psykiaterne mener på sin side at han opplever fare for eget og noen andres liv. Breivik hevder det foregår en mindre intensiv jihad mot det norske folk. Han mener nordmenn må reddes fra sharia.

Krypdyr Da Breivik flyttet til «Vålstua gård» i mai i år likte han seg ikke så godt. Han likte ikke lydene der. Det blåste mye og huset var gammelt. I tillegg beskriver han forholdene på gården som et «edderkopphelvete». I samtalene forteller han om hvordan det krydde av biller, edderkopper og andre krypdyr.

Breivik skal ha vært svært berørt når han snakket om dette, får Dagbladet opplyst.

Da han bodde hos mor på Skøyen, forteller han at han hentet maten, men spiste den alene på rommet sitt.

Psykiaterne beskriver Breivik som «emosjonelt avflatet». Frykten for avlytting, overvåking, smitte og stråling er paranoide vrangforestillinger, mener de.

Husby og Sørheim bemerker i rapporten at Breivik ikke maktet å bo alene. Han var fullstendig avhengig av støtte og hjelp i dagliglivet. Han har heller ikke taklet jobb og utdanning, mener ekspertene.

Dette står i sterk kontrast til hvordan han ser på seg selv.

Påfallende Moren forteller om hvor dårlig sønnen fungerte i hverdagen etter at han flyttet hjem i 2006. Han snudde døgnet. Han spilte veldig mye dataspill og var stort sett på rommet sitt.

Han hjalp ikke til i huset, forteller moren.

Hun skal ha stått for all rengjøring, klesvask og matlaging. Hun kjøpte også inn all maten. Da hun foreslo at sønnen skulle oppsøke NAV for hjelp, gjorde han det ikke. Han var ikke i stand til å ta hånd om seg selv verken økonomisk, praktisk, jobbmessig eller sosialt.

Psykiaterne betegner dette som omfattende funksjonssvikt hos Breivik. I 2010 ble tilstanden enda verre, mener de.