- Redd for Kristiansen

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Viggo Kristiansen kikket ofte gjennom soveromsvinduet til en nabojente. Da hun anmeldte ham, gjorde han skytebevegelser. - Jeg var redd ham. Jeg tenkte «Hvis jeg møter ham alene, så skjer det noe mer», fortalte hun retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristiansens mor skal vitne

Viggo Kristiansen er tiltalt for å ha kikket inn vinduet hos en jente i nabolaget på Eg. Den 25-år gamle jenta som han kikket på, møtte i formiddag som vitne i retten.

Før jenta kom inn i rettssalen, satte Kristiansen seg som vanlig med ansiktet skjult. Den røde ansiktshuden i panna og på kinnene hans avslørte likevel en slags reaksjon hos den drapstiltalte.

Kristiansen har tilstått at han klatret opp på verandaen til den vevre jenta og kikket inn gjennom soveromsvinduet hennes da hun kledde av seg. Men han hevder at han bare sto der en gang.

- Det har bare vært ei gang. Om andre har løpt rundt, så er det meg som har fått skylda. Det kan ha vært andre, påsto Kristiansen i retten forrige torsdag.

Den unge kvinnen har en annen historie: Hun forteller at Kristiansen sto på verandaen hennes mange ganger. Dagbladet.no kjenner til at flere andre jenter også oppdaget en kikker utenfor vinduene sine i nabolaget på Eg. Ingen av dem er i tvil om at Viggo Kristiansen sto bak kikkingen. Men det var bare den 25-år gamle jenta som anmeldte ham.

Stakk jernstang gjennom vinduet

Hun oppdaget Kristiansen første gang da hun hadde trukket gardinene foran soveromsvinduet og gått ut av soverommet. Da hun kom inn igjen, så hun en jernstang innenfor gardinet. Jernstangen trakk gardinet til side.

- Jeg så en jernstang innenfor gardinet. Først ble jeg stående og se for å forsikre meg om at jeg så riktig. Så skrek jeg til. Etterpå ringte jeg til min far, jeg tenkte ikke på å ringe politiet, fortalte jenta i retten. Hun bodde i første etasje med veranda i Viggo Kristiansens nabolag.

- Etterpå var det ikke lett å sove. Jeg så skygger utenfor gardinene, fortalte hun.

På det tidspunktet visste hun ikke hvem kikkeren var.

- Men det hendte at jeg møtte Viggo på sykkelen. Han laget kyssemunn når jeg syklet forbi, sa hun.

Den neste gangen hun oppdaget kikkeren, skulle hun til å trekke for gardinet på soverommet.

- Jeg så ikke ansiktet, men jeg så at det var en mann. Han hadde militærlue. Da ble jeg veldig veldig redd. Jeg husker at jeg sa «Gå!» og lukket vinduet. Etter det ble jeg forferdelig redd, jeg gråt om kveldene når jeg skulle legge meg, jeg hadde ikke lyst til å legge meg. Men jeg bestemte at han ikka skulle få makt over meg. Derfor sov jeg med vinduet oppe, det var sikkerhetslås på vinduet. Men jeg var redd likevel.

Etter hvert sto kikkeren jevnlig på verandaen. Noen ganger var han der tre ganger i uka.

- En gang jeg kom inn og skulle legge meg, kjente jeg røyklukt på soverommet. Da skjønte jeg at han sto på verandaen, fortalte hun.

Det var naboen som så at det var Kristiansen som sto på verandaen. Han ringte politiet, og Kristiansen ble tatt på fersken. En annen gang ringte jenta selv til politiet. De kom med hund og fulgte sporene i nysnøen hjem til Viggo Kristiansen. Der fant de militærklærne som kikkeren hadde hatt på seg.

Kristiansen la skylden på kameraten Jan Helge Andersen og sa at klærne tilhørte Andersen.

Viggo Kristiansens forsvarer ville vite hvordan kvinnen kunne være sikker på at det ikke var Jan Helge Andersen.

- Så du ansiktet til kikkeren? spurte han

- Ja, i skyggen, svarte 25-åringen.

- Og dét var nok til at du kunne skille mellom Viggo og Jan Helge? spurte forsvareren.

- Ja, de er jo ikke så veldig like, konstaterte vitnet og fikk salen til å le.

Truet jenta med skyting

Etter at politiet hadde vært hos Kristiansen, endret han adferd overfor jenta.

- Han viste finger når jeg passerte ham. Han brukte skjellsord. I juni i fjor kom jeg kjørende, han syklet, da gjorde han sånn (viser skytebevegelse). Da ble jeg forferdelig redd. Jeg sluttet å gå og sykle til byen når det var mørkt. Blikket hans ble svartere og svartere. Jeg var redd for ham, fortalte jenta.

Flere ganger sto Kristiansen utenfor huset til jenta og ropte «jævla hore».

- Det var alltid ekkelt å gå ut av bilen hjemme. Jeg var redd for at han skulle stå bak hekken eller hushjørnet og ta meg og gjøre noe med meg. Jeg gråt og ba mye, sa jenta.

- Jeg tenkte «Hvis jeg møter ham alene, så skjer det noe mer».

Da var Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen allerede døde. Men ingen gjerningsmann var tatt. Den unge kvinnen har fått reaksjoner etter at hun skjønte at Viggo Kristiansen var tatt for drapene.

- Jeg er redd for å sove alene. Jeg er redd for at han skal slippe ut igjen, sa hun.

Avstandsforelsket

I retten forrige torsdag innrømmet Kristiansen at han plaget jenta.

- Jeg var kanskje litt brautende i munnen og litt rappkjefta, sa han.

- Var det en flott dame? spurte aktor Edward Dahl, og Kristiansen ble stille i mange sekunder før han svarte:

- Ja hun var det.

- Var du litt forelsket på avstand?

- Var vel kanskje det ja.

Deretter ba han om å slippe å forklare seg om episoden fordi pressen var til stede. Det samme har han gjort hver gang det er kommet spørsmål som berører hans forhold til sex. Han kunne heller ikke svare på om han noen gang har hatt sex med en jevnaldrende eller voksen kvinne. Begrunnelsen var journalistene som satt bak ham.

Kristiansen ville i retten ikke bekrefte at han brukte en pinne eller jernstang for å flytte gardinet og se jenta bedre da han hadde klatret opp på verandaen.

- Det eneste jeg husker, er at jeg løp ganske kjapt, hevdet han og la til.

- Etterpå fikk jeg to politier på døra.

- Fikk du sett henne?

- Nei, svarte Kristiansen tydelig utilpass.

Han innrømmet at han var forbannet fordi hun meldte ham til politiet.