Redd for ras... men lover lite

I går ble en person drept, biler ble stengt inne i tunneler, alle tog ble innstilt, veier ble blokkert av ras og hus ble ramponert da stormen «Loke» gikk berserk på Vestlandet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det unntakstilstand i samferdselsminister Liv Signe Navarsetes hjemfylke Sogn og Fjordane. Men hele Vestlandet ble rammet. Seint i går kveld var fortsatt 62 veier stengt på grunn av ras eller flom. Kommunene Leikanger, Balestrand og Årdal i Sogn og Fjordane var uten veiforbindelse, og det kan ta flere dager før Årdal får vei igjen. Det betyr at over 9000 mennesker bare i dette fylket er rammet. Alt skyldes ekstremværet som skyllet over Vestlandet i går. Selv Bergen slo sin 88 år gamle regnrekord for november med 134,8 millimeter nedbør på én dag.

Men først i dagslyset i dag vet folk hvor mye ekstremværet har ødelagt. -  Jeg skjønner at folk er engstelige. Jeg har selv følt meg utrygg når jeg har kjørt i dårlig vær vinterstid. Seinest i fjor kjørte jeg over Kjøsnesfjorden i Jølster med åpent vindu, slik at jeg kunne høre om det kom ras. Jeg forstår at folk er urolige for å sende skolebarn på rasfarlige veier, sier Navarsete.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) er selv fra Lærdal, og fikk i går mange meldinger fra hjemfylket.

Kan ikke love

-  Hva vil du gjøre med situasjonen?

-  Regjeringen har sagt at vi vil øke midlene til rassikring. Om vi vil kunne tette alle hull, vet jeg ikke. For det viser seg at det er behov for økt satsing og mer fokus på ras. Været blir stadig tøffere. Vi har startet på det og økt bevilgningene med 50 millioner neste år. Det kan synes lite, men det viser en retning, sier Navarsete.

Mer vil hun ikke love. Men innrømmer at politikerne må ta høyde for at været blir voldsommere.

-  Det er ganske voldsomt vær som rammer oss. Det må vi ta innover oss. Det vil stille krav til mer rassikring i alle deler av landet, sier Navarsete.

 SAMFERDSELSMINISTER:  Liv Signe Navarsete.
SAMFERDSELSMINISTER: Liv Signe Navarsete. Vis mer

Fylkesmann Oddvar Flæte i Sogn og Fjordane setter nå sin lit til den nye samferdselsministeren. Han mener at rassikringen må komme raskere fordi været blir mer ekstremt.

-  Rassikring burde vært høyere prioritet, og det blir tydelig på dager som denne. Vestlandet er vakkert og vilt, men når villskapen kommer for fullt på høsten, blir det vanskelig, sa Flæte i går kveld.

Trege politikere

Lederen av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Per Sandberg, mener vi nå ser resultatet av trege politikere.

-  Det vi ser nå er resultatet av seindrektighet i forhold til infrastrukturen. Det har vært fokus på rassikring fra alle partier, men når vi får dette ekstreme været, ser vi at det ikke har vært satset nok. Vi er for seine på avtrekkeren, sier Sandberg.

-  Fremskrittspartiet kan ha meget god samvittighet. Andre partier har hatt fokus på dette, men det blir bare lappverk. De kommer ikke i mål, sier Sandberg.

Han sier at de 50 ekstra millionene fra den rød-grønne regjeringen bare er halvparten av det som må til årlig for å nå tiårsmålet i Nasjonal Transportplan.

-  Utrygge må si ifra

Partikollega Arne Sortevik (Frp), som kommer fra Bergen, mener at de tragiske rasene i Åsane og Hatlestad Terrasse, som begge krevde menneskeliv, viser at politikerne må fokusere på rassikring i tilknytning til boligbygging og boligutbygging. Det er ikke nok å sikre rasutsatte veier.

B ergensordfører Herman Friele (H) ber om at folk sier ifra hvis de føler seg utrygge.

-  Det er alvorlig at vi opplever tragedie på tragedie. Det som har skjedd er veldig beklagelig og veldig leit. Jeg tror dette er en vekker for alle, sier Friele.

Han mener likevel at folk har et ansvar selv.

-  En må føle ansvar for seg selv. Den enkelte må føle ansvar og si ifra dersom de føler seg utrygge, sier Friele.

RAST UT: Veien steng ved Naustbukt tunnelen i Årdal.
KUNNE TATT LIV: Bilen til Bjørn Senderud kom seilende med jordraset.
STENGT: Flom og ras stengte over 30 veier i Sogn og Fjordane i går. Men først i dagslyset i dag vet folk hvor mye ekstremværet har ødelagt.
HØYANGER ISOLERT: Flere arbeidere måtte fraktes med båt for å komme på jobb.
PÅ DYPT VANN: Bildet tatt i Velestrandfossen i Osterøy utenfor Bergen.