Redd for Rimi-Hagen

Ap og Sentrum halverer momsen på mat. Nå frykter de at matgigantene skal stikke av med kaka, og ber presse og publikum passe på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Trass i at Rimi-Hagen av og til sover middag så er det ikke han som skal ha disse pengene, sa KrF-leder Valgerd Svartad Haugland håpefullt på en pressekonferanse på Stortinget i dag. I natt undertegnet hun og de andre sentrumslederne en budsjettavtale med Arbeiderpartiet som gjør at momsen på mat blir på 12 prosent, bare halvparten av den generelle momssatsen på 24 prosent som innføres fra nyttår.

Men verken hun, hennes sentrumskamerater eller Arbeiderpartiet kan garantere at det gigantiske avgiftskuttet i sin helhet kommer deg til gode ved kassaapparatet.

- Erfaringene fra Sverige viser at redusert matmoms har virkning, men vi kan ikke garantere en reduksjon som tilsvarer avgiftskuttet, sier Arbeiderpartiets sjefsforhandler Hill-Marta Solberg.

Noen konkrete tiltak for å sørge at kuttene kommer der de skal kan de heller ikke love. Stortinget satser på at publikum, presse og markedskonkurransen sørger for å holde Rimi-Hagen og hans kolleger i tømmene.

- Vi forbrukere er de beste kontrollørene. Sluttprisene er i stor grad et resultat av det du og jeg er villige til å betale. Jeg er rimelig sikker på at det vil bli oppdaget ganske fort hvis disse reduksjonene ikke slår ut på prisene, sier finanskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Øker først, kutter etterpå

Verken Ap, sentrum eller Finansdepartementet kan svare for om halveringen av matmomsen skal gjelde i alle ledd. Dette kan påvirke prisen på bearbeide matvarer.

- Det er ikke jeg som skal lage forskriftene, sier Aps Dag Terje Andersen.

FESTEN ER IKKE OVER... ... det er kake igjen. Sentrumskameratene feiret budsjettforhandlingsrekorden  på 22 milliarder med økologisk gulrotkake fra distriktene. Foto: BJØRN K. BORE
FESTEN ER IKKE OVER... ... det er kake igjen. Sentrumskameratene feiret budsjettforhandlingsrekorden på 22 milliarder med økologisk gulrotkake fra distriktene. Foto: BJØRN K. BORE Vis mer

- Jeg vil ikke begi meg inn på teknikaliteter, sier Odd Roger Enoksen, lederen for partiet som har slåss for denne momsreformen i 11 år.

Det som derimot er sikkert er at momskuttet på mat kommer et halvt år etter den generelle momsøkningen. Første januar settes momsen opp til 24 prosent, mens den halverte matmomsen ført kommer 1. juli. Dette knepet gir staten nærmere to milliarder ekstra i kassa.

Ingen rentegaranti

Årets budsjettkamerater har flyttet på rekordbeløp i årets forhandlinger. I fjor førte budsjettforhandlingene mellom Ap og sentrumspartiene til pengeforflytninger på samlet fire milliarder kroner. I år har de flyttet på over 20 milliarder, hele fem ganger så mye.

Mesteparten av rekordforflytningene skyldes den store momsreformen. Men balansen er stort sett uendret. Oljefondet står nesten urørt.

- Budsjettet er igjen i vater, sa Aps tidligere tømmerarbeider Dag Terje Andersen med stolthet.

Men selv om Ap og sentrum mener det nye budsjettet ikke heter opp økonomien, for da står Norges Bank klare med renteøkninger, så vil de ikke gi noen garanti mot nye rentehopp.

- Ingen kan, og ingen bør, utstede en rentegaranti i lang tid framover. Renta avhenger av flere forhold, både privat og offentlig forbruk og internasjonale konjunkturer. Men vi tror ikke dette budsjettforslaget har noen negativ påvirkning på renta, sier sentrumspartienes statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik.

FESTEN ER IKKE OVER... ... det er kake igjen. Sentrumskameratene feiret budsjettforhandlingsrekorden på 22 milliarder med økologisk gulrotkake fra distriktene. Foto: BJØRN K. BORE
MER I EGEN KURV: Politikerne frykter at matgigantene skal stikke av med kaka.Foto: SCANPIX