Redd Gazas befolkning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den massive israelske invasjonen i Gaza har

trappet opp den blodige konflikten på en dramatisk måte. Flere tusen israelske soldater og flere hundre stridsvogner er inne på den tett befolkede landstripa. Samtidig fortsetter den massive bombingen fra lufta. Målene for israelske krigshandlinger er Hamas’

militære kapasiteter, men det er sivilbefolkningen som blir rammet hardest. Det meldes om flere titalls drepte palestinere etter bombenedslag blant annet i en moské og i et grønnsakmarked. Dødstallene er på ei uke kommet opp i flere hundre. De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse mottar døde og sårede i store antall på et sparsommelig utstyrt sykehus inne på Gaza-stripa. Det er ingen grunn til å tvile på deres dramatiske beskrivelse av situasjonen.

«Vi vasser i død, blod og amputater».

Den norske regjeringen tar sterkt avstand fra

invasjonen og krever at de israelske troppene umiddelbart trekker seg ut. Regjeringen fritar ikke Hamas for ansvar men beskriver Israels maktbruk som «uproporsjonal» og påpeker at den palestinske

befolkningen ikke har noen steder å gjemme seg. Samtidig er det åpenbart at det pågår intenst

diplomati i kulissene. Israel vet at det ikke er mulig

å tilintetgjøre Hamas. Strategien går åpenbart ut på

å ødelegge så mye som mulig før presset fra omverdenen blir for stort. Flere hjerteskjærende scener av helvetet på Gaza vil øke det internasjonale presset for å få Israel med på en løsning. Foreløpig er presset så svakt at landene i FNs sikkerhetsråd ikke klarte å enes om en uttalelse natt til søndag.

Men nå må det internasjonale samfunn kjenne sine forpliktelser og tvinge partene til en avtale som får slutt på stridighetene. Det må inngås en våpenhvile. Troppene må trekkes tilbake.

Rakettangrepene mot Israel må opphøre. Men målet må være en løsning som får slutt på de lidelser Gazas befolkning har gjennomgått i lang tid.