Kjærvik-drapet

- Redd hele tida

Samboeren til drepte Tor Kjærvik opplever det som svært vanskelig å ikke kunne selge leiligheten der drapene fant sted.

TØFT: Merethe Bertheussen, som var samboer med Tor Kjærvik, forteller at hun har hatt det svært tøft etter hendelsen. Her med hennes bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs før rettssaken etter drapet på Kjærvik. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
TØFT: Merethe Bertheussen, som var samboer med Tor Kjærvik, forteller at hun har hatt det svært tøft etter hendelsen. Her med hennes bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs før rettssaken etter drapet på Kjærvik. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Publisert

LILLESTRØM (Dagbladet): Kjærviks samboer, Merethe Bertheussen, var vitne til drapet. Etterpå ble hun selv skutt etter.

Den drapstiltalte, Kjærviks 37 år gamle sønn, skjøt først Kjærvik en gang i leiligheten. Deretter avfyrte han åtte skudd mot samboeren, i det hun løp for livet ut av leiligheten.

Bertheussen var svært preget da hun forklarte seg om drapshandlingen i retten tirsdag. Hun beskrev drapet på samboeren som en «ren henrettelse».

Tøft

Også rettssaken har vært en svært tøff affære for henne.

- Det er vanskelig å sette ord på det, fordi det var så vondt å se og oppleve det som skjedde, forklarer hun.

Statsadvokat Sturla Henriksbø har i tiltalen tatt forbehold om at det vil bli nedlagt påstand om tap av arverett for Kjærviks 37 år gamle sønn.

Han var opprinnelig enearving etter Kjærvik, som i 2017 også tilgodeså Merethe Bertheussen deler av sine eiendeler i sitt testament.

Bor fremdeles i leiligheten

Det er imidlertid fremdeles sønnen som ville arvet den største andelen av Kjærviks verdier, deriblant to tredjedeler av boligen der drapene fant sted, og der Bertheussen fremdeles bor.

Det gjør det umulig for Bertheussen å selge boligen. Om hun hadde gjort dette, hadde hun også måttet tilgodese ham med to tredjedeler av salgssummen.

Hun bor fremdeles i leiligheten på Røa der drapet fant sted, noe hun i retten har beskrevet som traumatiserende.

- Jeg føler jeg bor på et åsted, sa hun i sin forklaring under første rettsdag tirsdag.

Skaper utrygghet

Overfor Dagbladet utdyper hun.

- Det påvirker mye, fordi det skaper en stor utrygghet. Jeg klarer ikke slappe av rundt hva jeg har å forholde meg til i framtida, sier Bertheussen til Dagbladet.

TILREGNELIGHETSSPØRSMÅL: Aktor i rettssaken etter drapet på Tor Kjærvik, Sturla Henriksbø, sier spørsmålet om tilregnelighet på siktede er vanskelig. Reporter: Ivar Benjamin Østebø. Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer

- Vi kan ikke eie boligen sammen når han har drept faren sin og forsøkt å drepe meg. Det går bare ikke.

- Den beslutningen får jeg ikke tatt før avklaringen er kommet.

Hun har hatt det svært tungt i tida etter drapshandlingen.

- Jeg er redd hele tida, og har en sterk frykt i meg. Jeg fikk åtte skudd etter meg, og går med følelsen av at det ikke er ferdig, sier hun.

- Akkurat nå er frykten spesielt sterk, når jeg ikke har kontroll på min egen framtid. Det overskygger alt som skjer, forklarer hun.

Tilregnelighet

Et sentralt spørsmål i rettssaken mot 37-åringen er hans tilregnelighet på gjerningstidspunktet.

Sakkyndige har vurdert den tiltalte 37-åringen til å lide av paranoid schizofreni, og at han kan ha hatt en sterkt avvikende sinnstilstand da han begikk drapet.

Tiltalte har hatt dokumenterte alvorlige psykoser etter drapet og pågripelsen. Mye av bevisførselen vil dreie seg rundt hvorvidt tiltalte var psykotisk også under selve drapshandlingen.

I tiltalen er det tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Det er imidlertid også lagt forbehold om påstand om fengselsstraff, skulle aktoratet finne det motsatte bevist under hovedforhandlingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer