Redd jentene våre

Døtrene våre må ut av Disneys kvalme sukkerspinn. NÅ. (Hvis det ikke alt er for seint.) Vi forventer at NRK stiller opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR VI KLARER det ikke selv. Etter et helt år med «High School Musical», må jeg bare innse: Det går ikke over. Det blir bare verre. Jeg skulle aldri sluppet det rosa marerittet løs i stua. Vi serviceforeldre synes det er greit med moro for kidsa. Vi sier til oss selv at filmen i hvert fall ikke er voldelig og full av laservåpen, det er bare noe uskyldig, amerikansk kliss. Noen måneder seinere er faren for at mor eller far selv slår i stykker tv-en, stor.

VI SKRUR OVER til NRK Super, vi lokker med bok eller DVD. Men; niks. Seksåringen har henfalt til Disney Channel og snakker med myk, forelsket stemme om Gabrielle og Troy, det ekle, lille kjæresteparet i «High School Musical» som aldri kliner. En mini-enquête avslører lett nevrotisk tilbedelse. Jentene eeelsker filmen fordi: 1) Gabrielle er så søt. 2) Troy er så søt. 3) De er flinke til å synge og danse. 4) Og sist, men ikke minst: Troy og Gabrielle er kjærester, altså.

«High School Musical» er et globalt underholdningsfenomen i tween-segmentet – for de «between barn og tenåring, egentlig 8-13 åringer, men forbrukergruppa sklir ofte helt ned til fem. Verken single eller pensjonister kan unngå den påtrengende markedsføringen av «High School Musical 3» som hadde kinopremiere fredag. Glasuren er fortsatt like rosa, sukkersøt og puritansk.

MENS MØDRENE diskuterer likelønn blir døtrene våre hjernevasket. NRK har ikke tatt problemet alvorlig. NRK lager fantastiske kvalitetsprogram for barn, men har gjort for lite for å holde på ungene. Seertallene bekymrer selvsagt statskanalen. Problemet er at NRK verken kan eller vil konkurrere på glatthet. NRK vil ikke lage glatte, lette barneprogram, slike som ungene aller helst vil ha.

NRK går for kulhet. Og kuler. I går ble første runde av dokumentarserien «KuleJenter» sendt. Vi følger Kari Traas jenteskilag, det handler om å overvinne frykt. Kari er kul. Kulejentene er tøffe, og vi mødre er i hvert fall fornøyde. MER SPENNENDE enn kulekjøringa er NRKS nye hip hop musikal som snart starter. Serien heter «A1», en forkortelse for «All for one». Serien har et dokumentarisk, urbant preg, og traileren viser noen helt utrolige, unge dansetalenter og noen sjarmbomber av noen tenåringer. Det er visst en slags West Side Story. Mor kommer til å passe på at kidsa får med seg hver eneste episode. Gi oss flere kule, viljesterke, unge jenter, NRK. NÅ. Utfordringen er å tilfredsstille både mor og datter, å være helt med og likevel litt motstrøms.