- Redd Keiko, Mette-Marit

PARIS (Dagbladet): Interessen for spekkhoggeren Keiko vil ingen ende ta. Nå har det tidligere sexsymbolet Brigitte Bardot (68) skrevet brev til kronprinsesse Mette-Marit for å få henne til å kaste seg inn i kampen for å redde Keiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De er Norges håp og framtid, derfor henvender jeg meg direkte til Dem, skriver Brigitte Bardot i et personlig brev til Mette-Marit.

I går rettet Bardot en inntrengende appell til kronprinsessen om å gripe inn i Keiko-saken. Bardot har i mange år vært en aktiv motstander av norsk hvalfangst, og har ved flere anledninger kommet med kraftige utfall mot norsk dyrevern.

Kvinnehjerte

- Jeg henvender meg ikke til Deres regjering, men til Deres Kongelige Høyhet, til den unge kvinnen med stort hjerte som De er, Norges håp og framtid, skriver Bardot. Brevet blir formidlet til Mette-Marit via den norske ambassaden i Paris.

Filmdivaen Brigitte Bardot trakk seg tilbake fra lerretet i 1973 for å ofre hele sitt liv til å verne om dyrene, via stiftelsen som bærer hennes navn. Hun har tidligere kjempet mot norsk sel- og hvalfangst. Nå har hun rettet engasjementet mot Keiko. Hun skriver:

- Stiftelsen får for tida mange henvendelser som ber meg gripe inn overfor Deres lands myndigheter, for å forhindre at spekkhoggeren Keiko, som har fulgt et langt og dyrt rehabiliteringsprogram, blir drept. Den er i dag truet fordi den har nærmet seg norskekysten.

Frihetssymbol

For Bardot er Keiko et symbol på gjenvunnet frihet etter års fangenskap og skandaløs utnyttelse i et vannsirkus. Keiko var fange i et fiendtlig basseng, men var heldigere enn sine brødre som vil dø i bassenget uten håp om å bli satt fri, mener Bardot.

- Jeg henvender meg ikke til Deres regjering som alltid har behandlet mine tiltak med ringeakt: Norge er fremdeles det eneste landet i verden som driver kommersiell jakt på hval i stor stil, og det er også et av de få landene, sammen med Russland, som jakter på sel, noe jeg har kjempet hardt imot, skriver Bardot.

Filmstjernen håper at Mette-Marit kan redde Keiko. Bardot satser på at brevet til kronprinsesse Mette-Marit skal forhindre at Keiko blir drept i norsk vann. Samtidig ønsker hun at kronprinsessen kan hjelpe til slik at Norge slutter med å drepe hval, som hun mener er en svært utsatt dyreart.

Levende og frie

Til slutt i brevet har Brigitte Bardot føyd til med hånd:

- Vi vil ha hval og delfiner levende og frie. De siste to ordene er understreket.

Bardot hadde neppe kronprinsparets nye adresse i London, og sendte derfor brevet til den norske ambassaden i Paris.

- Brigitte Bardot er helt klart et engasjert menneske. Hun har lang erfaring i sin kamp for å beskytte dyr, sier ambassadør Rolf Trolle Andersen. Hans forgjenger, Reginald Nordbye, mottok for noen år siden brev fra Brigitte Bardot som også da protesterte mot hvalfangsten.

At hun nå tar Keikos sak og dessuten appellerer til Mette-Marits store hjerte vil ytterligere rette søkelyset mot den allerede berømte spekkhoggeren. Bardot har mange støttespillere, og kan skake opp verdensopinionen. Det har hun bevist før.

Brigitte Bardots stiftelse anser dyret som et følsomt vesen med rettigheter menneskene må respektere. Stiftelsen, med 25 ansatte, lever av bidrag fra 49 000 givere.

«STORT HJERTE»: <P> Brigitte Bardot appellerer til Mette-Marits «store hjerte» og omtaler henne som «Norges håp og framtid».