- Redd noen vil dø

- Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før det går liv tapt i rivaliseringen mellom A- og B-gjengen i Oslo, sier psykolog John Sandstrøm til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette kan ramme uskyldige. På mange måter er dette en krig i åpne gater, sier psykologen.

- Gjengene består av unge menn fra innvandrermiljøer, som har falt mellom to stoler i oppveksten i Norge. De er i opposisjon til det samfunnet foreldre og besteforeldre kommer fra - og de er i opposisjon til det samfunnet de er vokst opp i her i landet, sier han.

Tapere

Som tidligere fengselspsykolog har han behandlet ungdom tilknyttet dette miljøet helt fra det første oppgjøret mellom innvandrergrupper i Norge som endte med drap, det såkalte Romsås-drapet i Oslo på midten av 80-tallet.

- Medlemmer av de kriminelle miljøene er stort sett det vi vil kalle tapere, sett med norske øyne. De forsøker på flere måter, som en kompensasjon, å skape en skremselsaura rundt seg og imponere omgivelsene med fine biler, gullsmykker og forskjellige våpen.

Status

Dette er symboler med stor status i deres miljøer, og et bevis på makt. Innen gjengene har de utviklet en «solidaritetsideologi». Det er alle for én og én for alle, hvor ord som respekt, såret stolthet og hevn er sentrale elementer og skaper grunnlag for stadig nye voldshandlinger, sier Sandstrøm.

- Hvordan kan voldshandlingene stoppes?

- Det kan bli meget vanskelig. Advokater og politi har forsøkt, uten hell. Jeg har mest tro på en linje politiet forsøker seg på, såkalt null-toleranse, sier Sandstrøm.